Češi dentální hygienu stále podceňují

28.06.2016 20:38

Bolavý zub nás často zaskočí, když to nejméně čekáme. Takovým případem bývá i letní dovolená, kde nakonec místo užívání si u vody, trávíme dovolenou v čekárnách u lékaře.

Češi dentální hygienu stále podceňují
Foto: Schill Dental Clinic
Popisek: Bc. Lucie Psotová, dentální hygienistka z Schill Dental Clinic

Ačkoliv podle průzkumu pražské kliniky Schill Dental jejich zájem o pravidelné dentální prohlídky stoupá, před dovolenou navštíví svého zubaře jen necelá polovina z nich. Na pravidelnou dentální hygienu dochází však ještě nižší procento. Dentální hygiena je mezi lidmi podceňována, přitom díky ní lze předcházet mnoha bolestivým a mnohdy i finančně náročným zákrokům. 

Dentální hygiena je českou populací stále silně podceňována, což potvrzují i statistiky z pražské kliniky Schill Dental - přibližně 95 % příchozích nových pacientů potřebuje dentální hygienu a pouhé 4 % pacientů na ni pravidelně dochází. „Tato čísla nám potvrzují, že dentální hygiena je populací velmi podceňována. Přitom zlepšením přístupu k dentální hygieně by došlo k výraznému zlepšení stavu chrupu - snížení akutních stavů parodontózy a zbytečné ztráty zubů také u mladých lidí - a k výraznému ušetření nákladů za ošetření u zubního lékaře. Sekundární problémy, jako je zápach z úst, pigmentace zubů a pravidelné záněty jsou bohužel také důsledkem špatné zubní hygieny. Někdo může namítat, že si čistí zuby pravidelně, ale podstatné je čištění správnými pomůckami doplněné pravidelnou kontrolou u dentální hygienistky, která dokáže edukovat a zjistit, kde je případný problém,“ vysvětluje MUDr. Alexander Schill, primář kliniky.

Účelem dentální hygieny je předcházet vzniku onemocnění dutiny ústní a to tak, že dentální hygienistka učí správnou individuální techniku čištění zubů a doporučuje vhodné pomůcky na domácí dentální hygienu. „Technika čištění zubů je důležitější než jeho délka,“ upozorňuje Bc. Lucie Psotová, dentální hygienistka z Schill Dental Clinic. Obecně se návštěva dentální hygienistky doporučuje 2-3 ročně, záleží však na pacientovi a stavu jeho chrupu. Pokud by pacienti docházeli na pravidelnou dentální hygienu, mohli by předejít finančně nákladným a často bolestivým zákrokům a usnadnili by i každodenní práci lékařů.

Stejně jako na pravidelnou dentální hygienu by měli pacienti pravidelně, alespoň 2x ročně, docházet na zubní prohlídky ke svému zubaři. Pokud však zubaře navštěvuje celá rodina a každý v jiný termín, je těžké rozpomenout se, kdy je ten správný čas na návštěvu. „Nově jsme na klinice zavedli systém, kdy od nás každý pacient obdrží sms zprávu, která mu připomene, že se blíží čas na objednání se na pravidelnou prohlídku,“ popisuje MUDr. Alexander Schill. „Díky tomuto systému nezapomene na pravidelné prohlídky více než 63 % pacientů,“ dodává.

Podle průzkumu 60 % pacientů zanedbává i kontroly u svého stomatologa před dovolenou. Pouze 13,7 % Čechů navštíví svého zubaře před zahraniční dovolenou, přestože preventivní prohlídky stomatologové doporučují obzvláště, pokud lidé cestují do exotičtějších zemí, kde není zubní péče na tak vysoké úrovni. „Lidé v letních měsících zanedbávají péči o své zuby, ať už je to změnou prostředí, programu, návyků či dalšími faktory. To vede k častější tvorbě zánětů a zubních kazů, které se musí řešit zákrokem v ordinaci. I samotná změna prostředí může přispět k tomu, že se ozve nějaký zubní problém, který jsme v domácím prostředí nepociťovali,“ uvádí primář MUDr. Alexander Schill a dodává: „Pokud si chtějí lidé svou dovolenou užít, je lepší si na preventivní prohlídku před cestou zajít a dovolenou pak může pokazit jen špatné počasí a nikoliv bolavý zub.“

O Schill Dental Clinic

MUDr. Alexander Schill absolvoval studia stomatologie na Lékařské fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě v r. 1996. Účastnil se  mnoha školení a kongresů v Čechách, Německu, Rakousku, Švýcarsku i Portugalsku. Ve své praxi využívá všech moderních postupů a technologií s vizí zlepšování kvality v oboru stomatologie. Svou klinickou praxi započal v červenci 1996 a v roce 2002 otevřel vlastní soukromou kliniku Schill Dental v centru Bratislavy. Modernizace kliniky vedla v roce 2008 mimo jiné k rozšíření kapacity a přemístění na novou adresu s lepší dostupností, kde klinika sídlí dodnes. V dubnu 2013 dr. Schill využil možnosti rozšířit svou působnost do Prahy, kde převzal vedení kliniky Dentaktiv, která od října roku 2013 nese název Schill Dental Clinic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…