Češi jsou na Vánoce připravení - dárky má nakoupené už polovina z nás

15.11.2014 11:15

Do Vánoc sice zbývá ještě šest týdnů, ale více než polovina Čechů (51%) už má většinu dárků schovaných po skříních. Na posledních chvíli nechává nákupy jen desetina z nás.

Češi jsou na Vánoce připravení - dárky má nakoupené už polovina z nás
Foto: PROFI CREDIT
Popisek: PROFI CREDIT

Na Slovensku už má nakoupeno 39 % lidí, v Polsku je to jen každý čtvrtý a Bulhaři takto brzy na dědu Koledu nemyslí. Na vánoční nákupy vyráží totiž 35 % z nich až těsně před jejich Štědrým dnem. Vyplývá to z exkluzivního mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro PROFI CREDIT, kterého se zúčastnilo přes 4 tisíce respondentů.

Češi jsou, co se týče vánočních dárků, nejpřipravenější. A ženy jsou v tomto ohledu ještě poctivější než muži. Hlavním důvodem je, že se chtějí vyhnout vánočnímu šílenství. Právě v říjnu a listopadu registrují úvěrové společnosti zvýšený zájem o půjčky. „Oproti ostatním měsícům máme teď zhruba o třetinu víc žádostí o úvěr. Většina lidí (78 %) si půjčí více než 5 000 korun, zpravidla je použijí na nákup elektroniky nebo věcí do domácnosti,“ uvádí marketingový ředitel PROFI CREDIT Ladislav Pavlík.

Vánoce na dluh

Z průzkumu Ipsos vyplývá, že si o Vánocích vezme půjčku každý šestý Čech a Slovák. V Polsku takto řeší dárky téměř čtvrtina lidí (22 %), v Bulharsku má Vánoce na dluh dokonce každý třetí. „Nejvíc si půjčují Slováci, v průměru 9 900 korun, Češi si půjčí na Vánoce v průměru 7 300 korun. Poláci a Bulhaři si půjčují více, ale menší sumy - něco přes 3 000 korun,“ doplňuje Ladislav Pavlík.

U stromečku chceme překvapení

Většina Čechů (69 %), Slováků (69 %), Poláků (78 %) i Bulharů (79 %) chce být na Štědrý den překvapená. Dárky si raději pro jistotu nadiktuje nebo koupí sám každý třetí Čech a Slovák a každý pátý Polák a Bulhar. Nejfrekventovanějšími dárky jsou v Česku a Polsku hračky a hry pro děti, na Slovensku a v Bulharsku oblečení. Češi jsou také králové v dárkových poukazech. Voucher nebo peníze dává svým blízkým každý osmý Čech.

Zástupci úvěrových společností varují, aby lidé v obchodech nepodlehli nákupnímu šílenství. „Vždy je dobré si stanovit limit, a ten v žádném případě nepřekračovat. Půjčky slouží k nákupu věcí, které opravdu potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok,“ říká marketingový ředitel PROFI CREDIT Ladislav Pavlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…