Češi jsou proti zásahu NATO v případném ozbrojeném konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem

14.04.2014 13:40

Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP 32,4% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, zastává názor, že by Severoatlantická aliance (NATO) neměla v žádném případě zasahovat do případného ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Češi jsou proti zásahu NATO v případném ozbrojeném konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Dalších 27,6% dotázaných je pak proti zásahu NATO za předpokladu, že případným vojenským konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou nebude ohrožena suverenita některého ze členských států NATO. Názor, že by NATO mělo zasáhnout na Ukrajině v každém případě, pak sdílí 6,2% respondentů a pouze v případě zřetelné vojenské agrese ze strany Ruska by pak podporovalo vojenský zásah NATO 18,9% dotázaných.

V případě, že by se NATO rozhodlo na Ukrajině vojensky zasáhnout, 55,5% dotázaných se vyslovilo proti vojenské účasti ČR na takovéto misi.

Vojenského konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem se pak v souhrnu obává 58,8% dotázaných.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 10.-12.4.2014 na vybrané skupině 3.411 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 11.652 dotázaných.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je partnerem Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky, a dále je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…