Češi jsou vzorní v používání autosedaček

02.08.2014 16:00

Přesto bylo loni zraněno při autonehodách 475 dětí

Češi jsou vzorní v používání autosedaček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Čeští rodiče dbají na bezpečnost svých dětí a při cestování autem je chrání použitím autosedaček. Například v loňském roce bylo při vyšetřování dopravních nehod zjištěno pouze 32 případů z celkových 2726, kdy vozidlo s dítětem na zadním sedadle nebylo žádnou dětskou autosedačkou vybaveno. Češi však často neumí sedačky vybírat a špatně je na zadní sedadlo upevňují. Těmito chybami pak i s použitím bezpečnostního prvku výrazně snižují ochranu svých ratolestí.

I když už dětská autosedačka v současné době nechybí v téměř žádném z rodinných automobilů, rodiče často věnují jen velmi málo pozornosti výběru toho správného modelu. Ten by měl totiž odpovídat věku  a postavě dítěte i typu automobilu. Problémem bývá i špatné ukotvení autosedačky ve voze, případně chybná montáž nebo příliš volně připoutané dítě. Právě tyto kroky, pokud jsou správně provedeny, mohou však dítě ušetřit nejen těžších zranění, ale i nepohodlnosti při jízdě.

„Případy, kdy dítě není za jízdy připoutáno v dětské autosedačce, jsou spíše ojedinělé, nejedná se o nijak dramaticky rozšířený jev,“ říká tiskový mluvčí Policejního prezidia České republiky Jozef Bocán. „I s použitím autosedaček však zaznamenáváme autonehody s těžšími i lehčími zraněními dětských spolujezdců. Těch lehčích zranění bylo vloni celkem 475, těžce zraněných dětí pak bylo 15,“ dodává Bocán. Podle oddělení BESIP, které je hlavním subjektem Ministerstva dopravy ČR zaštiťujícím bezpečnost silničního provozu, je nejčastější chybou při používání dětských autosedaček jejich nedostatečné připevnění. „Pokud rodič vybere vhodnou sedačku, což by s dnešními testy nezávislých sdružení už neměl být problém, musí mít na paměti také to, kde a jak sedačku ve voze připevnit, a to tak, aby nedošlo k ohrožení dítěte. V tomto směru má spousta rodičů mezery,“ upozorňuje Martin Farář, vedoucí oddělení BESIP. Častým nedostatkem je podle něj také příliš volně připoutané dítě.

Proces bezpečnosti dítěte v autě by však měl začínat už výběrem autosedačky. Základním kritériem při výběru je totiž váha dítěte a jeho výška. Aby bylo autosedačku možné správně připevnit, musí být rovněž technicky a tvarově vhodná do konkrétního automobilu, pro který bude sloužit. Většina českých rodičů se tato kritéria snaží alespoň částečně splnit nákupem autosedaček univerzálních. „Nejvíce se prodávají univerzální modely autosedaček, které splňují více váhových, respektive věkových kategorií, což má příznivý vliv na pořizovací náklady. Výběr věkově a výškově specializovaných sedaček s instalací proti směru jízdy, jak je tomu zvykem například v severských zemích, zatím u nás zůstává v pozadí,“ hodnotí nákupy českých rodičů Ondřej Pilecký ze společnosti Babypoint, zabývající se distribucí dětského sortimentu. Nejpoptávanějším zbožím jsou v České republice zejména autosedačky pro děti od 9 do 18 kilogramů. Kupují se však také všeobecné modely pro váhu od 9 do 36 kilogramů, které však nezajišťují dítěti plnohodnotné pohodlí. „Rodiče by si měli uvědomit, že ani koupí autosedačky v rozmezí devět až třicet šest kilogramů nemají s nákupem dětské autosedačky vystaráno rovnou na celou dobu, po kterou ji dítě musí používat. Autosedačku musí totiž mít všechny děti do výšky 150 centimetrů či váhy 36 kilogramů, což je výška a váha přibližně desetiletého dítěte. Životnost takové sedačky je však v průměru 4 až 6 let,“ zdůrazňuje Drahomíra Matzkeová z firmy SAM BABY, dovozce a prodejce kojeneckého a dětského zboží.

Chybám při instalaci a upevňování autosedaček se snaží vyhýbat už i samotní výrobci automobilů. Stále více nových vozů je totiž vybaveno úchytkami pro takzvané ISOFIX sedačky. Při této technice je tedy speciální sedačka jednoduše zasunuta do předem připravených západek ve voze, čímž jsou montážní chyby prakticky vyloučeny.

O Policejním prezidiu ČR

Policejní prezidium České republiky je nejvyšším útvarem Policie ČR. Sestává z oddělení tisku a prevence, úřadu vnitřní kontroly, operačního odboru pro pátrání, kriminalistického ústavu, protidrogové centrály, ředitelství služby cizinecké policie, útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, úřadu dokumentace a odhalování korupce.

O BESIPU

BESIP je hlavním koordinačním subjektem bezpečnosti silničního provozu v České republice. Tohle samostatné oddělení Ministerstva dopravy ČR funguje jako expertní orgán v oblasti působení na lidského činitele a je garantem realizace a plnění Národní strategie bezpečnosti silničního provozu.

O společnosti Babypoint, s.r.o.

Od založení firmy v roce 1995 je činnost Babypointu spojená se zbožím pro děti. Sortiment tvoří zejména dětské židličky, postýlky, autosedačky, kočárky a další příslušenství. Vedle navrhování a zadávání výroby vlastní kolekce se zabývá distribucí vybraných značek. V ČR zásobuje více než 200 smluvních prodejen a sortiment Babypoint a Newbuddy exportuje do 10 zemí. Na Slovensku spolupracuje s více než 40 prodejnami.

O společnosti SAM BABY, s.r.o.

SAM BABY je velkoobchod s převážně kojeneckým zbožím. Součástí sortimentu jsou pak také kočárky, autosedačky, dětský nábytek či hračky pro děti. Zastupuje na českém trhu jako výhradní dovozce několik zahraničních výrobců dětského a kojeneckého zboží a disponuje pěti kamennými prodejnami v Brně, Ostravě, Opavě, Olomouci a Prostějově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…