Češi kupují dětem první mobil nejčastěji mezi 10 a 12 lety

02.11.2013 17:42

Zatím co před 15 lety byl na prvním stupni mobil raritou, dnes už ho učitelé čím dál častěji zabavují i dětem v první třídě. Většina rodičů však s nákupem prvního telefonu pro své ratolesti čeká zhruba do čtvrté třídy. Současnému trendu se přizpůsobují také tradiční mobilní operátoři, kteří se předhánějí v nabídkách tarifů pro děti a mládež. Výrobci telefonů pak zase s podobně motivovanými telefony.

Češi kupují dětem první mobil nejčastěji mezi 10 a 12 lety
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Podle průzkumu provedeného mezi reprezentativním vzorkem téměř 1 000 respondentů agenturou AdLab, kupuje skoro polovina rodičů (43 %) první mobil svému dítěti mezi jeho desátým až dvanáctým rokem. V západní Evropě je to praxe nezvyklá, zde dostávají mobil děti zpravidla až kolem 15 roku.

Necelá čtvrtina rodičů pak pořizuje telefon dětem, kterým je jen sedm až devět, zhruba pětina pak ve věku ratolestí třináct až patnáct let. Část rodičů si dokonce myslí, že mobil by mělo mít už dítě předškolního věku. Je to především názor rodin žijících ve velkých městských aglomerací, zejména v Praze.

Operátoři cílí různě

Zajímavou cílovou skupinu vidí v mládeži a dětech také mobilní operátoři. Nabídka se různí, tarif se dá sehnat už od 99 Kč (T-Mobile Bav se), Air Telecom nabízí tarif Junior za 149 Kč. Nabídka tarifních vlastností se dost liší, T-Mobile láká na levnější volání na 5 zvolených čísel, O2 na neomezené volání a SMS v rámci své sítě. Novinkou je tarif Junior od operátora Air Telecom, který za velmi nízkou cenu nabízí 70 volných minut pro volání do všech sítí, volné SMS i data a především nejnižší cenu volání – 1,50 Kč za minutu.

Většina odborníků potvrzuje, že tarif je i pro děti výhodnější, než předplacené karty. Řada rodičů se bojí, že děti nerozvážně provolají velké peníze, většina operátorů ale dnes umožňuje i u tarifů nastavit finanční limity.

Výrobci doplňují tvarem i barvou

Chytrých telefonů pro mládež a děti je celá řada. Výrobci se snaží přizpůsobit především tvarem, ale i různými výměnnými kryty či nativně nastavenou zajímavou barvou. Pro hry a nejrůznější aplikace pak dodávají do svých telefonů výkonné procesory i podporu grafiky.

Mladší generací je velmi oblíben například HTC One, iPhone 5S, ale velmi populární svým zahnutým designem je stále i ZTE Skate. Mezi novinkami pak jsou s nadšením očekávány telefony LG Optimus G2 nebo výkonný čtyřjádrový ZTE Blade V, který je již nyní v Čechách dostupný na otevřeném trhu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…