Češi létají častěji a jejich spokojenost s Letištěm Václava Havla Praha stoupá

13.12.2016 21:38

Více než jednou letělo v posledních dvou letech 53 % českých leteckých cestujících. Vyplývá to z pravidelného průzkumu agentury Median realizovaného pro Letiště Praha na vzorku tří tisíc respondentů.

Češi létají častěji a jejich spokojenost s Letištěm Václava Havla Praha stoupá
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Češi cestují stále více, pražské letiště je pro ně první volbou

Více než jednou letělo v posledních dvou letech 53 % českých leteckých cestujících. Vyplývá to z pravidelného průzkumu agentury Median realizovaného pro Letiště Praha na vzorku tří tisíc respondentů. Roste přitom počet cestujících, kteří létají často – šestkrát a vícekrát během posledních dvou let tak letělo 6 % respondentů, což je dvakrát více než tomu bylo v minulém roce. Tři až pětkrát pak 15 %.

Zároveň se zvýšila asociace Letiště Václava Havla Praha s cestováním, je vnímáno jako letiště první volby, což koresponduje i s vizí Letiště Praha. Podle pravidelných průzkumů Letiště Praha cestuje stále více Čechů, v současné době je jejich podíl na celkovém počtu cestujících přes 35 %.

Letiště se ve výzkumu také zajímalo o důvody pro výběr konkrétního letiště. Tím nejdůležitějším zatím zůstává cena letenky (34 % respondentů ji uvádí jako primární faktor při volbě letiště). Na druhém místě je blízkost k bydlišti (20 %), třetí pak osobní zkušenost (13 %). Následuje nabídka linek / destinací (8 %), pohodlí / dobré značení, příjemné prostředí (6 %) a dobrá veřejná doprava na letiště (5 %).

Zatímco důležitost ceny letenky jako stále klíčového faktoru oproti loňskému roku poklesla, nárůst důležitosti byl zaznamenán v pohodlí, které letiště cestujícím nabízí,“ říká k výstupům Josef Fišer, marketingový ředitel a analytik společnosti Median.

„Těší nás, že postupně roste podíl faktorů, které můžeme ovlivnit, jako je právě osobní zkušenost, široký výběr destinací, či pohodlí v příjemném prostředí. Právě tímto směrem míří i naše snahy v rámci projektu Měníme letiště pro vás. V rámci něj se snažíme nejen zlepšit poměr kvality a ceny, ale zároveň služby neustále přizpůsobovat přáním cestujících a vytvářet příjemné prostředí tam, kde začíná dovolená. A zvyšující se spokojenost cestujících ukazuje, že se nám to daří,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu.

Letiště Václava Havla Praha je vnímáno velmi pozitivně

Průzkum prokázal velmi pozitivní vnímání Letiště Václava Havla Praha – 96 % cestujících jej celkově hodnotí jako pozitivní, velmi dobrý dojem má z letiště potom polovina českých cestujících. Za posledních 15 měsíců došlo ke zlepšení image letiště především v následujících atributech: příjemné, dobře organizované, dobře se zde orientuje, přátelské, levné. „Protože průzkum provádíme opakovaně už druhým rokem, vidíme postupné zlepšování vnímání letiště. Je to důkazem, že si lidé všímají pozitivních změn, a že je kvitují,“ doplňuje Fišer.

Zlepšila se i znalost vybavenosti letiště. Průzkum však poukázal i na to, že o některých službách letiště veřejnost zatím příliš neví. Že má Letiště Praha vlastní veřejnou knihovnu, vědělo jen 13 % lidí, ještě o dva procentní body méně jich vědělo o speciálních pokojích pro rodiče s dětmi. O modlitebnách pak vědělo 22 % respondentů. Naopak nejvíce cestujících aktivně využívá bezplatnou wifi, dětské koutky nebo mobilní aplikaci a jejich využívání od prvního výzkumu roste.

„Neustále přicházíme s novinkami, se kterými se naši cestující průběžně seznamují, což dokládá i postupně rostoucí zájem o uvedené služby. Podle výsledků průzkumu většina cestujících již zaznamenala a používá třeba wifi zdarma, zvýšil se počet těch, kteří využívají občerstvení na letišti nebo parkování. To koresponduje i s našimi výsledky – výnosy z našich restaurací se meziročně zvýšily o 77 % a v oblasti parkování o 40 %. Pozitivně jsou vnímány i novinky jako jsou fontánky na vodu ve všech nástupních prstech nebo pomoc informačních asistentů v terénu,“ chválí si Václav Řehoř, ale zároveň dodává: „Stále však máme co zlepšovat. I přes proběhlé změny si podle výsledků průzkumu Češi Letiště Václava Havla Praha stále asociují s vysokými cenami služeb. Abychom je dostali do povědomí veřejnosti, budeme pokračovat v komunikaci rozumných cen za občerstvení a parkovací služby. Aktuálně 72 % respondentů stále odhaduje výrazně vyšší ceny za parkování.“

O Letišti Praha

Podle výsledků mezinárodní asociace IATA je Letiště Václava Havla Praha jedním z nejvíce se rozvíjejících letišť světa. Cestující mají k dispozici nabídku více než 60 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 145 destinacemi po celém světě. S cílem podpořit dlouhodobé vnímání letiště jako vstřícného, moderního a zákaznicky zajímavého prostoru, kde začíná dovolená, byl v roce 2015 spuštěn program Měníme letiště pro vás. V rámci pozitivních změn došlo již ke zlepšení služeb parkování a změny v nabídce restaurací s důrazem na kvalitu za přiměřenou cenu, zvýšení komfortu v interiérech letiště a rozšíření služeb zdarma jako je wifi, informační asistenti v terénu či zázemí pro rodiče s dětmi. Tyto kroky již získaly Letišti Praha druhou příčku v rámci Evropy v prestižním mezinárodním průzkumu spokojenosti cestujících.

O výzkumu

Výzkum realizovala výzkumná agentura Median. Proběhl kombinací online a osobního dotazování na celkovém vzorku 3 000 respondentů z cílové skupiny tzv. „létající populace“, tedy těch, kteří za poslední 2 roky alespoň jednou letěli v ČR. Sběr dat proběhl na přelomu července a srpna 2016. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…