Češi mají šanci uspět na World Games

13.01.2015 14:15

Sluchově postižení sportovci se letos těší na deaflympiádu v Chanty Mansijsku, ti s mentálním znevýhodněním zase odcestují do Ekvádoru. Svůj vrcholný podnik sezony mají ale také zrakově handicapovaní atleti – nese název Světové hry (World Games) a v letošním roce se v květnu uskuteční v jihokorejském Soulu. Chybět na něm nebudou ani Češi.

Češi mají šanci uspět na World Games
Foto: wikimedia.org
Popisek: Jihokorejský Soul

Pořadatelem Světových her je tradičně Mezinárodní federace pro sport zrakově postižených (IBSA), která byla založena už v roce 1981 v Paříži. Jde o neziskovou organizaci, která je řádným členem Mezinárodního paralympijského výboru (IPC).

„Naším posláním je prosazovat aktivní způsob života tím, že poskytuje příležitosti pro naše členy organizovat a účastnit se sportovních aktivit,“ píše na svém oficiálním webu IBSA.

První Světové hry uspořádala IBSA v roce 1998 v Madridu, další pak za pět let v Montrealu. Poté se ustálil pravidelný čtyřletý cyklus pro pořádání Her – v roce 2007 je hostilo Sao Paulo, před čtyřmi lety se sportovci podívali do turecké Antalye a v letošním roce zavítají do jihokorejského Soulu.

Soul vždy patřil mezi centra různých odvětví, jako je ekonomika, politika, kultura, ale i sport. V současnosti je jedním z nejrychleji se transformujících měst na světě.

Město rozděluje na dvě části – severní a jižní – řeka Hangang. Město je složeno z 25 autonomních okresů a 424 správních jednotek.

Stejně jako ve zbytku Koreje, i v Soulu se střídají čtyři roční období, což znamená, že prostředí se během roku výrazně mění. Toto unikátní klima je navíc hluboce zakotveno také v korejské kultuře. V Soulu žije v současnosti asi deset a půl milionu lidí.

Goalballisté chtějí do Ria

Letošní Světové hry bude Soul hostit v termínu 8. – 18. května. Sportovci se zde utkají v deseti sportech – atletice, šachách, fotbalu, goalballu, judu, powerliftingu, plavání, tandemové cyklistice, showdownu a ten-pin bowlingu.

„Z České republiky vyšleme do Soulu bowlingový tým čítající osm hráčů a dva lidi jako doprovod, judistu Michala Motrince s trenérkou a jet by měl také showdownista Pavel David. Zvažujeme ještě, že bychom poslali i plavce Miroslava Smrčku s trenérem, u něj záleží na výkonnosti a zatím také nemá mezinárodní klasifikaci,“ vyjmenovává prezident Českého svazu zrakově postižených sportovců Jaroslav Pata.

„IBSA si také vybrala dva české rozhodčí, které chce na letošních Světových hrách mít, a sice Petra Sezimu a Petru Hanákovou,“ dokládá Jaroslav Pata, že Česko bude mít zastoupení i jinde než mezi sportovci.

Důležitý bude v Soulu zejména goalballový turnaj, v němž půjde nejen o medaile, ale je také zároveň kvalifikačním pro paralympijské hry v Riu 2016. Na paralympiádu postoupí týmy, které se umístí na první a druhé příčce.

„Doufám a věřím, že naši goalballisti uspějí a na paralympijské hry postoupí. Dařit by se mohlo také plavci Smrčkovi, pokud nakonec pojede. Naopak velmi těžké to bude mít bowlingový tým, ten jede doslova do jámy lvové, protože celá Korea je speciálně v tomto sportu skvělá,“ říká Jaroslav Pata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…