Češi na energiích letos ušetří, motivace měnit dodavatele klesne

18.01.2014 20:40

Účty za energie budou letos u většiny českých domácností menší zátěží pro rodinný rozpočet, než tomu bylo v loňském roce. Nejvíce Češi uspoří zásluhou poklesu cen elektřiny. Klesající ceny se nejspíše odrazí ve snížené motivaci spotřebitelů měnit dodavatele. Vloni změnilo dodavatele plynu nebo elektřiny nejméně zákazníků za poslední tři roky.

Češi na energiích letos ušetří, motivace měnit dodavatele klesne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Ceny energií v roce 2014

Nejoptimističtější zpráva se týká elektřiny. U té ušetří domácnosti, které ji využívají ke svícení a napájení běžných spotřebičů, kolem 1000 Kč. Domácnosti, které ji navíc využívají i k ohřevu vody, ušetří kolem 2300 Kč. „Nejcitelněji se změna dotkne domácností, které elektřinou vytápějí. Ty oproti roku 2013 ušetří až 5500 Kč,” říká Michal Hardyn ze srovnávače TopSrovnani.cz. Účet za elektřinu klesl oproti loňsku nejvíc spotřebitelům v distribučním regionu ČEZ pokrývajícím značnou část republiky s výjimkou Prahy, jižní Moravy a jižních Čech.

Domácnosti v letošním roce ušetří i na plynu, avšak ve srovnání s elektřinou nepůjde o příliš vysoké částky. Pokud domácnosti využívají plyn na vaření či ohřev vody, pocítí úsporu v řádu desetikorun. Až u větších rodinných domů, které plynem vytápějí, může roční úspora dosáhnout částky kolem 500 Kč. Nejlevnější plyn mají zákazníci v Praze.

Ani domácnosti, které vytápějí byt teplem z tepláren, se letos nemusejí obávat razantního navýšení cen tepelné energie. Zdražovalo se jen mírně (do 3 %), a to pouze u tepláren, které používají jako energetický zdroj hnědé uhlí. To je mimo jiné příklad domácností v Hradci Králové a Pardubicích závislých na otrokovické teplárně.

Další úspory může přinést změna dodavatele

Domácnosti, které chtějí ušetřit nad rámec meziročního poklesu cen, mohou využít možnosti změny dodavatele, která se nabízí u plynu a elektřiny. „Vzhledem k tomu, že letos dodavatelé zlevňovali napříč energetickým spektrem, zůstaly zachovány rozdíly v konečných cenách elektřiny. Jinak řečeno, změnit dodavatele se domácnostem vyplatí i letos. Je ale třeba nového obchodníka vybírat s rozmyslem a především si úsporu dobře spočítat,“ uvedla analytička Jana Poncarová z portálu EnergetickaPoradna.cz.

Rozpětí cen mezi nejlevnějšími a nejdražšími dodavateli se v jednotlivých distribučních regionech zásadně neliší. „Změnou obchodníka si mohou nejvíce polepšit domácnosti, které vytápějí plynem. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším dodavatelem v takovém případě dosahuje výše až 11 000 Kč. Domácnosti, které vytápějí elektřinou, mohou odchodem od nejdražšího dodavatele k nejlevnějšímu ušetřit i více než 6000 Kč,“ doplňuje Michal Hardyn z TopSleva.cz

Možnost změnit dodavatele mají české domácnosti od roku 2006 v případě elektřiny a od roku 2007 v případě plynu. „V loňském roce přešlo k novému dodavateli elektřiny 288 tisíc domácností, u plynu to bylo o 9 tisíc víc. V obou případech se však jedná o nejnižší počet změn za poslední tři roky,“ říká Michal Hardyn z portálu TopSleva.cz

Loňský pokles zájmu o změnu dodavatele do značné míry souvisí s taktikou předních dodavatelů, kteří zákazníkům nabídli možnost zafixovat si zvýhodněné akční ceny energií na dobu určitou. Tím zabránili odlivu zákazníků ke konkurenci. Pokles zájmu o změnu dodavatele si odborníci vysvětlují ještě dalším důvodem. „V předchozích letech se spotřebitelé často nechávali přesvědčit podomními prodejci, u kterých nebyly výjimkou nekalé praktiky. S medializací těchto případů se lidé stali celkově obezřetnějšími,“ říká analytička Jana Poncarová z portálu Energetickaporadna.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…