Češi nedodržují zásady zdravé výživy, ukázal průzkum. Řešením může být krabičková strava

11.04.2016 17:32

Průzkum agentury STEM/MARK odhalil, že zásady zdravé výživy důsledně dodržuje pouze 6 % Čechů. V nedostatečném množství konzumujeme ovoce, zeleninu nebo i ryby. Naopak sníme nadměrné množství bílého pečiva. Přes 30 % lidí nedodržuje pitný režim. Podle výsledků průzkumu si potrpíme na kvalitní a čerstvé potraviny. Každá čtvrtá domácnost ovšem nespotřebuje vše, co nakoupí. Situaci by mohlo pomoct vyřešit krabičkové stravování, o jeho principech toho ale skoro nic nevíme.

Češi nedodržují zásady zdravé výživy, ukázal průzkum. Řešením může být krabičková strava
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

V letošním roce realizovala agentura STEM/MARK průzkum, který monitoroval přístup Čechů k potravinám a zdravému stravování. Alarmujícím zjištěním je, že pouhých 6 % dotázaných důsledně dodržuje zásady zdravé výživy. Naopak 17 % se jimi vůbec nebo téměř nezabývá. „Zdravé stravování může pomoci předcházet celé řadě závažných onemocnění, jako je obezita nebo cukrovka, se špatným stravováním mohou být spojeny i některé typy nádorových onemocnění. Naopak zdravá strava a správný životní styl včetně pravidelného pohybu dopomáhá tělu k vytvoření silného imunitního systému,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Skoro polovina dospělých lidí téměř nejí syrovou zeleninu

„Dospělý člověk by měl denně sníst až 400 gramů syrové zeleniny a asi 200 gramů ovoce,“ upozorňuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Dostatek syrové zeleniny ale denně sní jen 4 % dotazovaných. Téměř polovina respondentů pak nemá zeleninu ve svém denním jídelníčku vůbec. Přibližně 200 gramů ovoce, což odpovídá zhruba jednomu většímu jablku, sní denně přibližně čtvrtina respondentů. 60 % buď ovoce nejí, nebo ho nesní dostatečné množství. Okolo 13 % uvádí, že denně zkonzumuje 300 – 500 g ovoce.

Chutná nám pečivo; ryby a luštěniny až tak ne

V našem jídelníčku by se měly jednou až dvakrát týdně objevit například ryby nebo luštěniny. Luštěniny má tak často na talíři však jen přibližně čtvrtina lidí, ryby pak jen 17 % dotázaných. Naopak pečivo jí denně okolo 70 % lidí. Čtvrtina Čechů denně sáhne po celozrnném pečivu.

Na pitný režim dbají jen necelé 2/3 dotazovaných. Pravidelně se podle výsledků průzkumu snaží stravovat přibližně polovina z nás. A jen necelá polovina si udělá na jídlo dostatek času. Zbytek sní své jídlo ve spěchu.

Při nakupování potravin hraje roli čerstvost a kvalita

Češi vybírají při nákupu především čerstvé a kvalitní potraviny, až poté se dívají na cenu. Dále hraje roli dostupnost a složení surovin. 72 % dotázaných dává pozor na obsah masa a 67 % i na druh masa v masných výrobcích. Při tvorbě jídelníčku také zhruba polovina populace sleduje obsah tuku, cukrů a éček v potravinách.

Sledujte následující parametry ve svém jídelníčku? Zdroj: Výzkum STEM/MARK 2016

Se zdravým a vyváženým jídelníčkem vám může pomoct krabičková strava

Ulehčit dodržování zdravého životního stylu a správného stravování může pomoct relativně nový přístup ke stravování a to tak zvaná krabičková strava. Díky té se mohou lidé stravovat zdravě i chutně. „Při tvorbě krabičkové stravy přísně sledujeme a dodržujeme parametry připravovaných jídel z nutričního hlediska. Dbáme nejen na správnou energetickou hodnotu, ale také na vyváženost bílkovin, tuků a sacharidů. Také sůl se snažíme omezovat na minimum, tu totiž Češi obecně konzumují v nadbytečném množství,“ vypočítává Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Krabičková strava je rozdělena do pěti porcí jídel denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře), které jsou zákazníkovi dovezeny až domů nebo do práce. Díky tomu si lidé vypěstují správné stravovací návyky. „O krabičkové stravě nebo krabičkové dietě se toho u nás zatím stále moc neví. Většina lidí si ji spojuje s redukční dietou. Krabičková strava je ale vhodná pro každého, kdo se chce stravovat chutně a zdravě zároveň,“ osvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Nakupujeme téměř denně, každá čtvrtá domácnost ale mívá zbytky

Více než třetina respondentů uvedla, že oni nebo někdo z domácnosti nakupují potraviny denně nebo téměř denně. Další třetina domácností nakupuje 3 a vícekrát týdně. V každé čtvrté domácnosti ale pravidelně mívají zbytky, dalších 30 % domácností uvedlo, že má zbytky zhruba v 50 % případů. Nespotřebované potraviny pak většinou vyhodíme, případně dáme domácím zvířatům. „Tento problém může pomoct vyřešit krabičkové stravování, které funguje na principu dovozu pěti jídel na každý den. Velikost porcí odpovídá zákazníkovi, který si sám nebo po konzultaci s nutričními specialisty nastaví, nutriční hodnotu jídla, a tím i velikost porcí, která je pro něj přiměřená. Krabičkovou stravu navíc zákazník dostává každý den až domů nebo do práce, tudíž ušetří i čas,“ uzavírá nutriční specialistka a garantka společnosti Zdravé stravování Mgr. Kateřina Šimková.

Více informací o krabičkovém stravování najdete na adrese: www.zdravestravovani.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …