Češi v nákupu letenek dotahují Rakušany. Na rozdíl od nich však letos míří především za exotikou

19.05.2017 15:46

Češi mají od začátku roku velkou chuť do létání, jak ukazují letošní čísla. Do letadel jich během prvních tří měsíců tohoto roku nasedlo více než čtvrt milionu. Mířili přitom nejčastěji do jihovýchodní Asie. Jejich neoblíbenějšími cílovými destinacemi byly hned za tradiční Paříží vietnamský Hanoj a thajský Bangkok. Druhé jmenované město lákalo i Slováky, kteří se o něco více drželi Evropy. Rakušané své cesty omezili především na Německo. Cestovatelský portál Letuška.cz provozovaný společností ASIANA zpracoval prostřednictvím nástroje Amadeus Travel Intelligence* statistiky za první čtvrtletí roku 2017.

Češi v nákupu letenek dotahují Rakušany. Na rozdíl od nich však letos míří především za exotikou
Foto: archiv
Popisek: Boeing RC-135V Rivet Joint 64-14846 Electronic Intelligence Aircraft - ilustrační foto

Zájem Čechů o letenky, kterým odstartoval rok 2017, stále přetrvává. Od ledna do března jich letecky cestovalo celkem 263 541. Přiblížili se tak sousedům z Rakouska, v jejichž případě to bylo 330 477. Slováci naopak oproti oběma zemím výrazně ztráceli. Leteckou přepravu zvolilo pouze 66 471 z nich. „Rakušané tradičně dosáhli většího počtu koupených letenek, i když má Rakousko méně obyvatel než Česká republika. Češi se k tomuto trendu ale už pomalu blíží. To je pro nás dobrá zpráva, která jen dokazuje, že je na tom česká ekonomika dobře a Češi i díky levnějším letenkám mají zájem o cestování,“ řekl Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. Nejčastějším cílem Čechů byla ve sledovaném období Paříž, která je lákavá zejména jako romantický cíl během prodloužených víkendů, v únoru potom nejvíce na Valentýna. Své kouzlo ale zatím neztrácí ani exotika v podobě jihovýchodní Asie, jmenovitě Vietnam a Thajsko. Za nimi následovaly dnes již tradiční cíle cest jako Brusel, Dubaj, Amsterdam, Moskva, Londýn a Barcelona. Z leteckých dopravců volili Češi nejčastěji společnosti ČSA, Emirates a Aeroflot.

Kam létali sousedé ze Slovenska a Rakouska?

Na slovenském trhu se prodalo nejvíce letenek do Vídně. „Slováci Rakousko volili pravděpodobně především jako návratovou destinaci. Jejich další cíle se od Čechů výrazně nelišily. Táhl Bangkok i Dubaj a z evropských měst potom Brusel, Frankfurt a Paříž,“ vysvětlil Trejbal. Obyvatelé Rakouska byli na začátku roku 2017 poněkud konzervativnější a domovině se příliš nevzdalovali. Jednoznačně nejčastěji létali do Německa a dále do švýcarského Curychu a anglického Londýna.

*Zdroj: Letuška.cz získala tyto údaje prostřednictvím placené služby Amadeus Travel Intelligence společnosti Amadeus. Ta využívá agregovaná data z mnoha různých zdrojů, ze kterých se s vysokou mírou přesnosti vypočítávají unikátní statistiky vytíženosti jednotlivých letů. Statistiky jsou založeny na komerčních pravidelných letech, nejsou do ní tedy zahrnuty soukromé lety a jiné speciální nepravidelné linky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…