Česká centra: Izraelští umělci v Praze

12.09.2016 18:18

České centrum Tel Aviv ve spolupráci s Petrohradská Kolektiv a Velvyslanectvím Státu Izrael v Praze zajistilo rezidenci tří mladých izraelských umělců, kteří budou působit v Praze během tohoto září a října v rámci projektu Petrohradská 1. 2. 3. Smyslem rezidence je představit českému publiku izraelskou tvorbu a propojit umělce z obou zemí. V úterý 6. 10. se uskuteční setkání se dvěma z nich v galerii Českých center v Rytířské 31.

Česká centra: Izraelští umělci v Praze
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Oboustranné kurátorské pobyty a press tripy tvoří nedílnou součást rozsáhlých aktivit Českých center. Například v roce 2015 instituce zajistila 44 kurátorských a 10 novinářských cest. Kurátorskou cestu izraelských umělců do Prahy organizuje České centrum Tel Aviv, spolek Petrohradská kolektiv a Velvyslanectví Státu Izrael v Praze.

Geffen Rafaeli je izraelská ilustrátorka známá zejména svým instagramovým projektem Dailydoodlegram, který začala před čtyřmi lety a který má dnes přes 100 000 fanoušků. Inspirací jsou pro Geffen nejrůznější fotografie a obrázky na Instagramu, na základě kterých kreslí nové příběhy a ilustrované koláže. Projekt Dailydoodlegram si získal pozornost médií (the official InstagramBlog, BOOOOOM, IGNANT, Creative review, Flavorwire, Haaretz, TimeOut Israel) a autorka ho představila i v podobě výstavy v Tel Avivu, Jeruzalémě, Berlíně či Portlandu.

Ve dnech 24. - 28. 9. 2016 zhlédnou její ilustrace i návštěvníci festivalu ilustrace LUSTR, kde bude Dailydoodlegram vystavovat během své rezidence v Petrohradská Kolektiv. Do Prahy se Geffen Rafaeli vrací po šesti letech - v rámci studia na jeruzalémské Bezalel Academy of Art strávila v roce 2010 dva semestry na pražské AVU. V Petrohradské bude působit dva týdny a svůj nový projekt představí v pondělí 26.10. 2016 v 123 Gallery.

Dede je jedním z nejviditelnějších současných telavivských umělců, který tvoří ve veřejném prostoru již od roku 2006. Svými projekty reaguje nejen na proměnu města a urbanismus, ale i na společenská a osobní témata. Nejznámějším Dedeho symbolem je náplast a často je označován jako Dede Bandaid. Význam jednotlivých náplastí se mění podle místa, je ale zároveň univerzální náplastí na rány, které každý máme. Na různých místech Tel Avivu se objevují jeho obří zvířata, ale i značky a symboly, které reagují na tvar budov, stavební boom nebo připomínají již neexistující místa. Jeho dosud největším dílem je tzv. Dolfinarium.

Nitzan Mintz je izraelská umělkyně a básnířka, která studovala výtvarné umění a kreativní psaní na Minshar College v Tel Avivu. Stejně jako Dede tvoří zejména ve veřejném prostoru. Její básně jsou osobní, ale i aktivistické. Jsou psané s naléhavostí verbálně a vizuálně vyjádřit myšlenkové pochody v reakci na okolní svět, politické dění a společenské problémy. Její díla jsou nejvíce koncentrovaná v jižním Tel Avivu, v místech známých prostitucí a kriminalitou. Nitzan vystavuje i v galeriích, účastnila se několika skupinových výstav např. v Nahum Gutman Museum v Tel Avivu, Neurotitan Gallery v Berlíně, Wilton's Hall v Londýně a řadě dalších.

Během své rezidence v Kolektivu Petrohradská bude mít společně s Dedem přednášku o izraelském street artu a o své tvorbě. Přednáška se koná 6.10. 2016 od 18 hodin v Českém centru Praha v Rytířské 31. Dede společně s Nitzan Mintz představují významnou tvůrčí dvojici a v říjnu budou působit v rámci rezidence v Kolektivu Petrohradská v Praze. Svoji pražskou tvorbu v Petrohradské společně představí 22.10. 2016 v 123 Galery.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků.
Z toho více než 300 uskutečněných akcí patří do kategorie výtvarné umění.
Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.
Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země. Kontakt pro novináře: Oddělení komunikace a marketingu Petra Jungwirthová, tisková mluvčí Českých center:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…