Česká centra: Za hranicemi zazní Novosvětská

27.10.2020 9:15

Česká centra připravují stream záznamu historického koncertu v den státního svátku ČR (28. 10. 2020).

Česká centra: Za hranicemi zazní Novosvětská
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Den vzniku samostatného československého státu je tradičně jedním z národně nejvýznamnějších svátků v České republice, slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. Česká centra při této příležitosti připravila stream další hudební události, kterou spolu s domácími posluchači může sledovat i světová veřejnost. Prostřednictvím Českých center se do metropolí na třech kontinentech dostává stream záznamu Dvořákovy Novosvětské pod taktovkou dirigenta Václava Neumanna. Začátek je plánován na 18 hodinu SEČ.

Slavná Symfonie č. 9 e moll, op. 95 „Z Nového světa“ Antonína Dvořáka měla svou světovou premiéru v newyorské Carnegie Hall v roce 1893. Byla poprvé provedena v roce 1893 Newyorskou filharmonickou společností pod vedením Antony Seidla a její přijetí bylo triumfální. Novosvětská patří k nejznámějším symfoniím, je pevnou součástí repertoáru symfonických orchestrů a dirigentů po celém světě a počet jejích nahrávek zaujímá jedno z předních míst světového žebříčku. V Praze zazněla skladba až o rok později, její provedení v Národním divadle osobně dirigoval Antonín Dvořák. Ke 100. výročí newyorské premiéry v roce 1993 zazněla Dvořákova Novosvětská v Rudolfinu, v podání České filharmonie, pod vedením jejího šéfdirigenta Mistra Václava Neumanna, jehož 100. nedožité narozeniny jsme si letos připomněli. Záznam slavnostního koncertu z 11. prosince 1993 režiséra Adama Rezka, kterého se osobně zúčastnil také tehdejší prezident Václav Havel, zhlédnou diváci v Evropě, Asii a Americe. Stream v délce 49 minut mohou diváci sledovat na Facebookových stránkách Českých center v ČR i zahraničí (ZDE).

Česká centra v nedávné minulosti podpořila koncerty Pražského jara, dále spolupracují např. s festivalem Struny podzimu a řadou dalších umělců i institucí.

Stream koncertu ve středu 28. 10. 2020 začíná v 18 hodin ZDE

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 24 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila více než 2,8 mil. návštěvníků. Od února 2018 je generálním ředitelem Českých center Ondřej Černý. Více ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…