Česká centra v roce 2015

31.12.2014 9:43

O České republice by se v příštím roce mělo zas o něco více hovořit. Má se tak stát díky desítkám akcí z oblasti kultury i vědy, které přiblíží Českou republiku a kulturu nejširší zahraniční veřejnosti.

Česká centra v roce 2015
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

V průběhu roku 2015 se díky Českým centrům uskuteční v Evropě, Asii a Americe přes 150 významných akcí. Hlavní programovou prioritu nadcházejícího období tvoří oblast vědy, výzkumu a inovací, filmová tvorba a propagace výuky češtiny v zahraničí. Česká centra se zaměří také na rozvoj nových informačních aktivit, zejména portál mapující prezentaci české kultury v zahraničí.  

Priority roku 2015

Základní programovou linií roku 2015 se stane oblast vědy, výzkumu a inovací, filmová tvorba a aktivity zaměřené na propagaci českého jazyka v zahraničí.

Věda, výzkum a inovace

První z uvedených oblastí vychází z úspěšných projektů loňského roku, například výstavy Otto Wichterle: Příběh kontaktní čočky nebo prezentace vozu Elbee (unikátního vozidla pro vozíčkáře). Nově se v nabídce objeví výstava Česká věda bojuje s viry připomínající osobnost a dílo prof. Antonína Holého. Připravuje se řada dalších projektů představujících historii, současnost a předpokládanou blízkou budoucnost naší vědy a výzkumu. Rozsáhlý program zaměřený na propagaci české vědy čeká na polské návštěvníky Vědeckého pikniku (České centrum Varšava).

Společenské vědy za hranicemi

Cyklus výstav a vzdělávacích pořadů pod názvem Jan Hus 1415 a 600 let poté připomene šestisté výročí smrti českého církevního reformátora (České centrum Budapešť, České centrum Vídeň).České centrum v New Yorku připravuje tematický cyklus s názvem Quo Vadis, který se zabývá otázkami směřování transatlantické relace a euro-amerického kulturního okruhu, přibližuje pohled na emigraci a neváhá nahlédnout na českou specifičnost – český humor.

Film

Filmovou oblast bude v roce 2015 charakterizovat účast českých režisérů a představení jejich tvorby na významných zahraničních přehlídkách: český film bude k vidění ve všech destinacích, ve kterých mají Česká centra zastoupení.Český film bude zásluhou Českých center zastoupen na prestižních festivalech: Dokumontag /Německo/, FestAnča /Slovensko/, FIFA2015 /Belgie/, One World Romania /Rumunsko/, Made in Prague /Velká Británie/, MFF Cine Jove /Španělsko/, CzechIn /Rusko/, ArtdocFest /Rusko/, MFF Premier Plans /Francie/, International Sofia Film Festival /Bulharsko/, Pusan /Jižní Korea/, Czech Film Week /Stockholm, Tel Aviv/, V4Film Week /Japonsko/, Přehlídka českých dokumentárních filmů 2015 /Polsko/, Český filmový večer / Crossing Europe Linz 2015 /Vídeň/.

Vůbec nejrozsáhlejší zastoupení české filmové tvorby čeká na návštěvníky v Londýně a Varšavě. České centrum Londýn zaměřilo svou programovou koncepci na téma Věra Chytilová, polští návštěvníci se naopak mohou těšit na průřez českou filmovou tvorbu počínaje tvorbou Karla Zemana a konče dokumentárními snímky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…