Česká inspekce životního prostředí: Za poškození 17 lip uložena pokuta 250 tisíc korun

31.01.2016 17:51

Společnost Severočeské vodovody a kanalizace a. s. nechala v loňském roce ve Vratislavicích nad Nisou ořezat 17 kusů vzrostlých dřevin – lip věku 60-80 let, které rostly v lipové aleji v ulici Sladovnická. Podle inspektorů České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Liberce se jednalo o poškozující ořez, který nezachoval základní vzhled stromů a vznikly tak plošně velké řezné rány. Za správní delikt byla subjektu uložena pokuta 250 tisíc korun.

Česká inspekce životního prostředí: Za poškození 17 lip uložena pokuta 250 tisíc korun
Foto: ČIŽP
Popisek: Česká inspekce životního prostředí, ČIŽP

Ořezem ve výšce cca 10 – 12 m byla u všech dřevin odstraněna téměř veškerá koruna, tzn. 90 – 100 % asimilační plochy, ponechány byly pouze pahýly kosterních větví. „Provedeným radikálním redukčním řezem až na torza byly stromy prokazatelně poškozeny. Byl snížen věk jejich dožití, a pokud přežijí, tak budou náchylnější k dřevokazným chorobám. Už nikdy nebudou mít korunu typickou pro zdravou lípu, do budoucna dojde jednoznačně ke zmenšení objemu a velikosti koruny a tím i k redukci zeleně v městské zástavbě,“ komentovala případ Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Při stanovení výše pokuty přihlédli inspektoři i k tomu, že se jedná o zásah do většího počtu stromů rostoucích v aleji. Provedený ořez korun, tak, jak byl proveden, představuje nevhodný příklad péče o dřeviny pro obecnou veřejnost.

Právní subjekt, který ořez nechal provést, argumentoval ve správním řízení mimo jiné sníženým zdravotním stavem předmětných dřevin ještě před zásahem a nutností zajistit bezpečný provoz na přilehlé komunikaci. Neprofesionální a radikálně provedený řez u daných dřevin však podle inspektorů jen zhorší situaci. „Upozorňujeme, že především při ořezu nemocných a oslabených stromů je třeba postupovat velmi opatrně a s odbornou znalostí. Redukovat maximálně 20-30 % koruny a řez případně rozložit na více etap po dvou až třech letech,“ řekla Kolářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…