Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 400 tisíc korun

23.02.2015 18:57

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) provedla kontrolu v provozovně EKOTREND AG, s.r.o. v Brně. Firma dostala pokutu 400 tisíc korun.

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 400 tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na základě podnětu provedla ČIŽP kontrolu v provozovně EKOTREND AG v ulici Tuřanka v Brně. Jednalo se o zařízení k nakládání s odpady - odpadní ustalovače, vývojky, vyřazené snímky z nemocničních RTG laboratoří, tiskáren, defektoskopických pracovišť a fotolabů.

„Zjistili jsme nepřípustné propojení potrubí pro kapalné odpady s kanalizačním potrubím umožňující přímé vypouštění nebezpečných kapalných odpadů do kanalizace. Z bilance energií a množství zpracovávaných odpadů vyplynulo, že nakládání s odpady nebylo v souladu s podanými hlášeními, zjištěny byly také závady v označení nebezpečných odpadů a nezpracování havarijního plánu. Nebezpečné kapalné odpady by neměly odtékat kanalizací od provozovatele vůbec,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Hlavní společenskou nebezpečnost spatřují inspektoři především v propojení potrubí, což umožňovalo jak úmyslné, tak i neúmyslné vypouštění nebezpečných kapalných odpadů obsahující nebezpečné sulfidy do kanalizace. „Přitom povinností každého provozovatele, který zachází se závadnými látkami, je učinit taková opatření, aby tyto látky nevnikly do povrchových nebo podzemních vod nebo do kanalizace,“ zdůraznil Geuss. Ucpaná splašková kanalizace navíc umožnila přímý únik nebezpečných kapalných odpadů do dešťové kanalizace odvádějící vody přímo do povrchového toku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…