Kancelář europarlamentu: Roaming v rámci Unie je od víkendu levnější

02.05.2016 8:35

Poplatky za roaming jsou minulostí. Příplatky za hovory a používání internetu v jiných zemích EU se od víkendu snížily a od 15. června 2017 jim odzvoní nadobro. Krom nižších cen roamingu také vstoupila v platnost nová pravidla ohledně síťové neutrality.

Kancelář europarlamentu: Roaming v rámci Unie je od víkendu levnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Na snižování poplatků za roaming Evropská unie pracuje už od roku 2007 a Evropský parlament opakovaně požadoval, aby se od nich upustilo úplně. Nyní až do 14. června 2017 poběží přechodné období, během něhož si operátoři mohou za roaming účtovat určité malé příplatky. Minuta telefonování ze zahraničí (v rámci EU) tak například může být o něco víc než o korunu dražší oproti ceně, kterou byste zaplatili za vnitrostátní hovor. SMSka může být třeba z Německa dražší asi tak o padesát haléřů než ta, kterou posíláte v Čechách. Detaily viz tabulka níže.

„30. duben přinesl spotřebitelům dobré zprávy - až čtyřikrát levnější roamingové poplatky za hlasové služby, přenos dat i SMS v rámci EU. Je to poslední krok před úplným zrušením roamingu příští rok v létě,“ těší se španělská poslankyně za lidovce Pilar del Castillo Vera.

Ochrana otevřeného internetu

Zrušení poplatků za roaming je součástí takzvaného telekomunikačního balíčku. Patří k němu i další novinky: první celoevropská pravidla pro síťovou neutralitu, která zajistí otevřený přístup na internet bez jakéhokoliv blokování nebo omezování služeb (s výjimkou například potírání kybernetických útoků). Při poskytování služeb přístupu k internetu budou tedy operátoři muset zacházet s veškerým provozem stejně a nebudou moct snižovat rychlost připojení. Tato pravidla začala také platit.

Na telekomunikačním balíčku včetně zrušení poplatků za roaming se třístranně shodli vyjednávači Parlamentu, členských států a Komise už minulý rok v červnu. V říjnu 2015 následně nová pravidla schválilo plénum.

Nařízení stanovuje tyto maximální maloobchodní poplatky za roaming (uvedeno v eurech bez DPH)

 

Dnes

Od 30. dubna 2016 do 14. června 2017

Od 15. června 2017

Uskutečněný hovor (minuta)

0,19

domácí sazba + příplatek ve výšce max. 0,05

Používání mobilu v jiné zemi EU vás bude stát stejně jako doma

Zaslání SMS

0,06

domácí sazba + příplatek ve výšce max. 0,02

Megabyte dat

0,20

domácí sazba + příplatek ve výšce max. 0,05

Přijatá SMS

zadarmo

 

Přijatý hovor (minuta)

0,05

Ceny by neměly překročit maximální průměrné velkoobchodní sazby za ukončení volání v mobilních sítích v celé EU *

* Toto opatření je dočasné dokud Komise nedořeší zbývající otázky.

Sazba za ukončení volání v mobilních sítích představuje velkoobchodní cenu, kterou účtuje operátor volaného účastníka operátorovi volajícího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…