Česká krajina: Pastvinu divokých koní v Milovicích zítra uklidí dobrovolníci

08.04.2016 14:20

Další dobrovolnická akce zaměřená na úklid pastviny divokých koní se uskuteční zítra od 9:30 hodin v Milovicích. Brigádu pořádá společnost Česká krajina, která na čtyřicetihektarové pastvině chrání ohrožené druhy rostlin a živočichů prostřednictvím přirozené pastvy divokých koní a zpětně šlechtěných praturů.

Česká krajina: Pastvinu divokých koní v Milovicích zítra uklidí dobrovolníci
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Pastvinu jsme v minulých dvou letech uklízeli opakovaně. Ale jak zvířata spásají travnaté porosty a křoviny, odkrývají další místa, kde se nacházejí černé skládky nebo nebezpečné předměty ještě z dob existence vojenského prostory jako jsou kusy želez, dráty a podobně,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Účast na úklidu již potvrdili dobrovolníci nejenom z Milovic, ale také z dalších míst Středočeského kraje, Vysočiny nebo Jižních Čech. „Chtěl bych všem, kdo nám zítra přijdou pomoci, moc poděkovat. Bez přispění dobrovolníků bychom sami pastvinu nezvládli uklidit,“ doplnil Dalibor Dostál.

S úklidem budou pomáhat rovněž pracovníci Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, kteří poskytnou potřebnou techniku a prostředky na sběr a odvoz odpadků.

„Díky patří také členům vojenského klubu Military Experience, kteří v lednu z vlastní iniciativy provedli úklid druhé, stodvacetihektarové pastviny u Benátek nad Jizerou,“ navázal Dalibor Dostál. Každý z dobrovolníků by si měl vzít vlastní rukavice, protože na pastvině budou sbírat i rezavé železo, střepy a další druhy odpadků. Ochranářská organizace na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…