Česká krajina: Rezervaci velkých kopytníků navštívili zástupci Libereckého kraje a města Ralsko

27.04.2017 9:07

Rezervaci divokých koní, zubrů a praturů v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Milovice dnes navštívili zástupci Libereckého kraje, města Ralsko i odborníci z tamní pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny. Přijeli se seznámit s péčí o krajinu prostřednictvím velkých kopytníků. Prohlédli si jak pastvinu se zubry a divokými koňmi u Benátek nad Jizerou, tak pastvinu s pratury a divokými koňmi u Milovic.

Česká krajina: Rezervaci velkých kopytníků navštívili zástupci Libereckého kraje a města Ralsko
Foto: Michal Köpping
Popisek: Hříbě divokého koně

Zástupci kraje i radnice zvažují, že by stejný způsob managementu v budoucnu mohli využít také na některých přírodně cenných lokalitách, které spravují. „Velmi nás těší, že projekt, který zde začal před dvěma lety, považují za perspektivní také zástupci samospráv z dalších regionů,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Liberecký kraj nedávno avizoval, že zvažuje zavedení pastvy divokých koní jako způsob péče o přírodní památku Meandry Ploučnice u Mimoně. „V Plánu péče o přírodní památky je naplánována údržba příslušné části nivy řeky Ploučnice kosením, případně pastvou hospodářských zvířat. Liberecký kraj je za zajištění péče zodpovědný. Pro tuto lokalitu je kosení ročně velmi nákladné. Pastva divokých koní je mnohem vhodnější, efektivnější a levnější,“ uvedl tehdy Jiří Löffelmann, člen rady kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova, který se dnešní návštěvy rovněž zúčastnil.

Přírodní rezervace Milovice je prvním místem na světě, kde od roku 2015 žijí všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy: zubři, divocí koně a pratuři. První pastvina u Milovic má rozlohu 40 hektarů, druhá u Benátek nad Jizerou 120 hektarů. Rezervace poutá pozornost odborníků i veřejnosti z celého světa. Informovaly o ní New York Times, Washington Post, BBC, Libération a další světová média na pěti kontinentech. Stala se rovněž cílem turistů z celé České republiky. Právě spojení péče o krajinu s šetrným turistickým ruchem byl dalším prvkem, který zástupci kraje a radnice při dnešní návštěvě zmínili jako důležitý prvek, který by projekt mohl přinést pro rozvoj regionu.

Péče o velké plochy prostřednictvím velkých kopytníků je kvalitnější a levnější, než konvenční způsoby managementu. Pomáhá tak ochraně přírody šetřit finanční prostředky, které může využít na stovky menších, přírodně cenných území, které se bez aktivního managementu ze strany člověka neobejdou.   

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz. 

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Semix, Megabooks CZ, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…