Česká krajina: V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět zubřích mláďat, nejvíce od jejího založení

29.07.2020 16:14

Již pět zubřích mláďat se letos narodilo v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Unikátní rezervace tak zaznamenala nejvyšší přírůstky zubrů od svého založení v roce 2015.

Česká krajina: V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět zubřích mláďat, nejvíce od jejího založení
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„V některých letech se zubří mláďata rodila ještě během léta, takže počty přírůstků nemusejí být konečné. U zubřích samic se březost do poslední chvíle velmi špatně rozeznává, takže se počet narozených mláďat nedá předem odhadnout,“ uvedl Dalibor Dostal, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. U zubrů podle něj občas dochází také k podzimním porodům.

V současné době žije v lokalitě stádo 27 zubrů, včetně letošních mláďat. Populace se vyznačuje velkou genetickou pestrostí. Dospělá zvířata pocházejí z celkem pěti polských rezervací, včetně slavného Bělověžského pralesa, ale také z Národního parku Zuid Kennemerland v Nizozemsku.

„V příštích letech lze očekávat nárůst každoročního počtu mláďat, protože nyní plně dospívají mladé samice dovezené na podzim roku 2017 z Bělověže,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Podle původních plánů měla pětice bělověžských samic v roce 2017 přijet již do dokončené rezervace. Ta kvůli administrativním průtahům ale stále zůstává nedokončená. Díky podpoře veřejnosti se na její dokončení podařilo získat již 1,7 milionu korun, ochranáři nyní v rámci pokračující veřejné sbírky potřebují získat posledních 300 tisíc korun.

Přírůstky zubrů narozené v bývalém vojenském prostoru v předchozích letech se již staly součástí dalších rezervací. Letos v lednu tři samice pomohly založit nový chov u města Rokycan, na západě České republiky, zubří samec odjel do Nizozemska.  Další transporty mladých zubrů do zahraničí se připravují v příštích letech.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v roce 2015. Spolu se stádem zubrů tam žijí také dvě stáda divokých koní a stádo zpětně šlechtěných praturů. Lokalita se stala první rezervací na světě, kde se objevily všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…