Česká literatura se představila na knižním veletrhu v Madridu

14.10.2015 15:21

Ve dnech 7. – 9. října 2015 proběhl ve španělské metropoli 33. ročník mezinárodního knižního veletrhu Liber.

Česká literatura se představila na knižním veletrhu v Madridu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Letos poprvé v historii se veletrhu účastnila i Česká republika. Prezentaci připravilo Ministerstvo kultury ve spolupráci s Českým centrem Madrid. Dle Ivety Gonzálezové z Českého centra národní stánek i vystoupení autorů potvrdily, že zájem o českou literaturu ve Španělsku stoupá. Během veletrhu byly dojednány předběžně překlady některých ze zastoupených autorů i publikace dalších titulů české literatury ve španělštině.

Českou republiku reprezentovala pětice spisovatelů: Tereza Boučková – autorka bestselleru Rok kohouta, který vyjde v překladu do španělštiny na jaře 2016, Michael Žantovský – bývalý mluvčí a poradce prezidenta Václava Havla a jeho nejnovější monografista, Magdaléna Platzová – autorka úspěšné prózy Anarchista, Matěj Hořava – laureát cen Magnesia Litera a Česká kniha za debut Pálenka a Petr Stančík, rovněž oceněný v soutěži Magnesia Litera za román Mlýn na mumie. V rámci diskuzních pořadů s autorkami a autory zazněly rovněž přeložené úryvky z jejich textů. Český stánek pak nabízel výběr ze současné české knižní produkce, českou literaturu posledních let v překladu do španělštiny a titul Nueva literatura checa 2000–2015, realizovaný Ministerstvem kultury právě u příležitosti madridského veletrhu.

Mezinárodní knižní veletrh Liber se koná střídavě v Madridu a Barceloně, formátem má blízko k pražskému veletrhu Svět knihy. Letos představil produkci zhruba čtyř set knižních nakladatelů z více než dvaceti zemí světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…