Česká mincovna: Replika stříbrného tolaru Jana Oldřicha z Eggenberga

21.08.2013 16:25

Česká mincovna ve spolupráci s profesorem Petrem Vorlem, předním českým numismatikem, vydává repliku tolaru, který v Českém Krumlově v roce 1629 razil Jan Oldřich z Eggenberga. Uctí tak památku českokrumlovského eggenberského mincovnictví, po kterém se v hradním muzeu dochoval unikátní soubor středověké mincovní techniky. Repliku tolaru si budou moci zájemci u České mincovny pořídit za 1 450 Kč, náklad je limitovaný pouhými tisíci kusy.

Česká mincovna: Replika stříbrného tolaru Jana Oldřicha z Eggenberga
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Česká mincovna vydává repliku v rámci cyklu Hold historickým mincovnám, ve kterém již vyšlo sedm nejkrásnějších tolarů z českých, moravských a slezských mincoven od Jáchymova až po Kroměříž. “Zajímavostí je proces výroby, kdy přes otisk originálu mince do speciální hmoty získáme autentický reliéf, který pak vysoustružíme do nových razidel. Pod mikroskopem je tak reliéf mince k nerozeznání od originálu. Repliku samozřejmě prozradí absence dobové patiny,“ uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny. Repliku tolaru vyrazila mincovna z jedné unce ryzího stříbra a doplnila ji textem profesora Petra Vorla, který pojednává o historii mincovnictví v Českém Krumlově. „První mince Jana Oldřicha z Eggenberga jako vévody krumlovského patří uměleckým provedením i kvalitní technologií výroby mezi nejkrásnější středoevropské mince z doby třicetileté války a výrazně převyšují v té době běžný standard,“ doplňuje Vorel.

Kdo byl Jan Oldřich z Eggenberga?

Jan Oldřich z Eggenberga patřil v 17. století k nejbližším důvěrníkům arciknížete Ferdinanda Habsburského.  Za úspěch habsburského tábora ve válce s českým stavovským povstáním a za věrné služby byl odměněn četnými úřady a pozemkovými dary. Jeho nejvýznamnějším ziskem se roku 1622 stalo panství Český Krumlov s někdejší rožmberskou rezidencí. Mincovního práva, které mu bylo uděleno císařem, využil v roce 1629, kdy svým jménem začal razit reprezentační stříbrné tolary, jejichž razidla byla ve své době použita i pro významné odražky ve zlatě.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceska-mincovna.cz.

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993, od závěru roku 1994 vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků. V říjnu 2012 zprovoznila svůj vlastní investiční portál ČM AURUM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…