Česká mincovna: Vychází repliky mince a pečetě moravského markraběte Jošta

20.08.2013 9:40

Česká mincovna vydává v srpnu repliky mince a pečetě věnované moravskému markraběti Joštovi Lucemburskému. Zlatý dukát doprovází ražba mimořádně propracované stříbrné repliky majestátní pečetě markraběte. Sádrové odlitky obou replik vyhotovil dvorní výtvarník mincovny, akademický sochař Jan Lukáš.

Česká mincovna: Vychází repliky mince a pečetě moravského markraběte Jošta
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

„Bylo to to nejpracnější, na čem jsem kdy dělal. Jen na rubové straně repliky pečetě s portrétem jezdce na koni jsem pracoval přes měsíc,“ uvádí Lukáš.

Výtvarník, medailér a pedagog Jan Lukáš vystudoval na střední škole v Jablonci obor rytectví a poté pokračoval na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V roce 1990 nastoupil na jabloneckou střední uměleckou školu jako učitel a vedl výuku pasířství - kovářského oboru specializovaného na tepané a ražené ozdoby. Od raných devadesátých let pro Českou mincovnu tvoří výtvarné podklady pro ražbu replik historických mincí. Používá metodu zvětšování originálu, která v maximální možné míře zachovává originální reliéf mince, a přenáší ho věrně na repliku.

Na líci repliky dukátu se nachází stylizovaná postava markraběte Jošta doplněná latinským opisem, na rubu je vyobrazen znak markraběte. Na lícové straně pečetě se nachází motiv z okrouhlé jednostranné pečetě, kterou Jošt Lucemburský pečetil markraběcí listiny. V pečetním poli je korunovaná moravská orlice, rubové straně medaile dominuje obrněný jezdec sedící na koni. Zlaté repliky dukátu vycházejí v nákladu 500 ks (5 500 Kč), stříbrných replik pečetě bude k dostání 1 000 ks (1 445 Kč). Mimo tyto dvě repliky vydává mincovna i mosaznou medaili s portrétem markraběte, kterých vyrazí 500 ks, a prodávat je bude za 350 Kč. Pro dukát nebo medaili nemusíte daleko, Česká mincovna nedávno otevřela nový kamenný obchod také v Brně v Rooseveltově ulici naproti Mahenovu divadlu.

Markrabě moravský, král římský

Markrabě Jošt Lucemburský (1351 – 1411) byl synem moravského markraběte Jana Jindřicha (mladšího bratra Karla IV.) a Markéty Opavské. Po otcově smrti se roku 1375 ujal vlády na Moravě, část území připadla jeho mladšímu bratru Prokopovi. Za podporu bratrance Zikmunda v domácí válce získal Jošt Braniborsko. Z pozice braniborského markraběte měl právo volit římského krále. Roku 1410 byl ve Frankfurtu nad Mohanem zvolen římským králem. Jošt měl pověst vychytralého, ziskuchtivého, ale také nejučenějšího knížete svého věku, kterému se dařilo získávat nová území. Byl posledním samostatným moravským markrabím z rodu Lucemburků. Na podzim roku 2015 by se měla v centru Brna objevit i jezdecká socha od sochaře Jaroslava Róny, připomínající tohoto významného středověkého politika.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceska-mincovna.cz.

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy a Slezska. České mince vyrábí od roku 1993, od závěru roku 1994 vyrazila všechny dosavadní stříbrné a zlaté mince a od roku 1996 i všechny oběžné mince České republiky vydávané Českou národní bankou. Rozvíjí vlastní výrobu mincí a medailí, zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků. V říjnu 2012 zprovoznila svůj vlastní investiční portál ČM AURUM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…