Česká národní banka: Chorvatskou kunu mění pouze centrální banky eurozóny

07.01.2023 8:41 | Tisková zpráva

Výměnu chorvatské kuny provádějí pouze centrální banky, které patří do eurozóny. V České národní bance tedy výměna není možná.

Česká národní banka: Chorvatskou kunu mění pouze centrální banky eurozóny
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle nařízení Evropské centrální banky (ECB) je výměna kun za eura možná pouze u centrálních bank všech zemí eurozóny, a to od 1. ledna 2023 do 28. února 2023. V tomto termínu je tedy možné vyměnit kuny (pouze bankovky) za euro například i v Národní bance Slovenska, a to v ústředí v Bratislavě a v expozituře v Košicích. Výměna bude pro občany a firmy bez poplatků v maximálním denním limitu 8 000 kun na osobu. Pokladní hodiny centrální pokladny ústředí NBS a expozitury Košice lze nalézt na webu NBS ZDE.

Chorvatsko se stalo součástí Eurosystému od 1. ledna 2023 v pořadí jako 20. členská země. Banky, Finanční agentura (Fina) a Chorvatská pošta budou vyměňovat hotovost v kunách za hotovost v eurech všem spotřebitelům v pevném směnném kurzu do 12 měsíců od zavedení eura, tedy od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2023. V tomto časovém období je výměna prováděna zdarma, v rámci jedné transakce lze vyměnit maximálně 100 bankovek a 100 mincí (více informací ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: 51 poboček pošty zafunguje zkušebně jako chytrá podatelna pro Úřad práce

7:02 Česká pošta: 51 poboček pošty zafunguje zkušebně jako chytrá podatelna pro Úřad práce

Úřad práce a Česká pošta spouští začátkem června pilotní projekt, díky kterému budou moci klienti na…