Česká národní banka: Inflace byla pod prognózou

09.03.2016 15:15

Komentář České národní banky (ČNB) ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v únoru 2016:

Česká národní banka: Inflace byla pod prognózou
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v únoru 2016 meziročně o 0,5 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v únoru vzrostly o 0,4 % meziročně. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma.

Celková meziroční inflace byla v únoru o 0,3 procentního bodu pod prognózou ČNB. Oproti prognóze byla výrazně nižší dynamika cen potravin (včetně nápojů a tabáku, avšak bez vlivu změn nepřímých daní), které v únoru setrvaly v meziročním poklesu, zatímco prognóza již předpokládala jejich meziroční růst. Nižší byla i korigovaná inflace bez pohonných hmot. Tento ukazatel jádrové inflace však nadále zůstává nad jedním procentem, což odráží vliv rostoucí domácí ekonomiky a zvyšující se dynamiky mezd. Také ceny pohonných hmot působily na inflaci ještě více směrem dolů, než předpokládala prognóza. Naopak oproti prognóze rostly rychleji regulované ceny v důsledku menšího než očekávaného poklesu cen plynu a vyššího růstu cen elektřiny. Prognóza dopadů změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data představují mírné protiinflační riziko stávající prognózy ČNB. Podle této prognózy se bude celková meziroční inflace postupně zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině příštího roku, dosáhne dvouprocentního cíle. Poté se bude nacházet lehce nad ním. Na růst inflace budou působit domácí nákladové tlaky související zejména se zrychlováním růstu mezd v podmínkách pokračujícího zvyšování ekonomické aktivity. Současně bude postupně odeznívat protiinflační působení dovozních cen, které aktuálně výrazně klesají vlivem snižování výrobních cen v eurozóně a propadu světových cen ropy.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Česká národní banka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…