Česká národní banka: Inflace byla v říjnu mírně nad prognózou

10.11.2016 9:01

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v říjnu 2016:

Česká národní banka: Inflace byla v říjnu mírně nad prognózou
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v říjnu 2016 meziročně o 0,8 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v říjnu meziročně zvýšily o 0,6 %. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB.

Celková meziroční inflace byla v říjnu mírně nad prognózou ČNB. Na tom se téměř výhradně podílela o něco vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. V tomto ukazateli jádrové inflace se pozitivně projevuje růst domácí ekonomiky a mezd.

Zveřejněná data potvrzují vyznění aktuální prognózy ČNB, která předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Podle této prognózy se bude inflace dále zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2017 a 2018, mírně přesáhne 2% cíl ČNB. K němu se pak bude během roku 2018 navracet shora. Domácí náklady znatelně porostou na celém horizontu prognózy vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu ekonomické aktivity. Zároveň odezní – v současnosti již slábnoucí – protiinflační působení dovozních cen vyvolané poklesem cen průmyslových výrobců v eurozóně.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…