Česká národní banka: Růst ekonomické aktivity byl na počátku letošního roku mírně nad prognózou

04.06.2016 9:12

Podle v pátek zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 3 %, když v mezičtvrtletním vyjádření se ekonomická aktivita zvýšila o 0,4 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný ekonomický růst v prvním čtvrtletí vyšší o 0,4 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření.

Česká národní banka: Růst ekonomické aktivity byl na počátku letošního roku mírně nad prognózou
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Odchylka meziročního růstu HDP v prvním čtvrtletí od prognózy ČNB směrem nahoru byla dána zejména vyšší tvorbou zásob. Očekávání ČNB, že předchozí rychlý meziroční růst fixních investic se počátkem letošního roku téměř zastaví, se naproti tomu naplnilo. V tom se dle předpokladů odrazil jen pozvolný náběh nového programového období EU fondů, což se projevuje v útlumu investic vládního sektoru. Meziroční růst spotřeby domácností byl mírně nad prognózou, když se v jejím pokračujícím robustním růstu i nadále odráží příznivý vývoj na trhu práce. Růst spotřeby vlády byl naproti tomu lehce pod prognózou. Dynamika vývozu zboží a služeb byla oproti očekávání mírně vyšší, zatímco růst dovozu přesáhl prognózu výrazněji, patrně i vlivem uvedené vyšší tvorby zásob. Čistý vývoz se tak v meziročním vyjádření zvýšil méně, než ČNB očekávala.

V souhrnu lze konstatovat, že v prvním čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, byť v poněkud menší míře, než ČNB předpovídala. Podle prognózy centrální banky růst české ekonomiky v celém letošním roce zpomalí na 2,3 %, a to vlivem dočasného snížení tvorby hrubého kapitálu především v důsledku propadu vládních investic spolufinancovaných z evropských fondů. Ekonomiku však nadále podporují uvolněné domácí měnové podmínky prostřednictvím oslabeného kurzu koruny i mimořádně nízkých úrokových sazeb. Příznivě k ekonomickému vývoji přispívají i stále relativně nízké ceny ropy a zvyšující se zahraniční poptávka. V příštím roce růst domácí ekonomiky opětovně zrychlí na 3,4 % s kladnými příspěvky všech složek poptávky s výjimkou zásob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…