Česká národní banka zveřejnila platební bilanci za červenec

13.09.2016 11:52

Základní měsíční údaje platební bilance - Červenec 2016 - komentář:

Česká národní banka zveřejnila platební bilanci za červenec
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Pasivum běžného účtu platební bilance dosáhlo v červenci 30,1 mld. Kč vlivem deficitu bilance prvotních důchodů. V bilanci prvotních důchodů na straně pasiv tvoří dividendy z přímých investic částku 37,6 mld. Kč. Bilance zboží a služeb byla aktivní v objemu 9,7 mld. Kč. V prvotních a druhotných důchodech je zahrnuto aktivní saldo převodů z rozpočtu EU do ČR ve výši 0,2 mld. Kč. Na kapitálovém účtu činí příliv prostředků z rozpočtu EU 10,8 mld. Kč. Aktivní saldo běžného účtu se v ročním úhrnu zvyšovalo, ale v posledních měsících se růst zastavil.

Běžný účet
(v mld. Kč)

Platební bilance – měsíční – graf 1 – Běžný účet

Odliv kapitálu na finančním účtu (čisté půjčky do zahraničí) činil 9,4 mld. Kč vzhledem k růstu aktiv a poklesu pasiv vůči zahraničí. Saldo přílivu přímých zahraničních investic bylo 42,9 mld. Kč. Saldo reinvestovaného zisku činilo 7,9 mld. Kč. Saldo odlivu portfoliových investic ve výši 139,6 mld. Kč (čisté půjčky do zahraničí) bylo ovlivněno na straně pasiv snížením závazků bank ve formě krátkodobých dluhopisů (při současném zvýšení krátkodobých vkladů bank přijatých ze zahraničí). Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje nárůst přílivu kapitálu, který byl v červenci korigován. 

Vývoj přímých a portfoliových investic 
(v mld. Kč)

Platební bilance – měsíční – graf 2 – Vývoj  přímých a portfoliových investic

Saldo ostatních investic vykázalo příliv kapitálu (čisté výpůjčky ze zahraničí) v objemu 115,5 mld. Kč. Příliv ostatního kapitálu byl ovlivněn především změnou krátkodobé pozice bankovního sektoru vůči zahraničí. Vlastní transakce ČNB (devizové intervence) a saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo (po vyloučení kurzových rozdílů) ke zvýšení devizových rezerv o 26,7 mld. Kč.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec