Česká národní banka zveřejnila základní měsíční údaje platební bilance za duben

14.06.2017 9:07

Vývoj platební bilance za duben 2017:

Česká národní banka zveřejnila základní měsíční údaje platební bilance za duben
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Aktivum běžného účtu platební bilance dosáhlo v dubnu 14,3 mld. Kč vlivem aktiva bilance zboží a služeb. V bilanci prvotních důchodu na straně pasiv jsou zahrnuty dividendy z přímých investic ve výši 4,9 mld. Kč. Bilance zboží a služeb byla aktivní v objemu 25,4 mld. Kč. V prvotních a druhotných důchodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu EU ve výši 0,2 mld. Kč. Aktivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu se v posledních měsících snižovalo a v dubnu se pokles zastavil.

Běžný účet
(v mld. Kč)

Platební bilance – měsíční – graf 1 – Běžný účet

Odliv kapitálu na finančním účtu (čisté půjčky do zahraničí) činil 76 mld. Kč vzhledem k růstu aktiv a poklesu pasiv vůči zahraničí. Saldo přílivu přímých zahraničních investic bylo 3,4 mld. Kč.

Saldo reinvestovaného zisku činilo 10,2 mld. Kč. Saldo přímých investic v ročním úhrnu vykazuje příliv kapitálu. Saldo odlivu portfoliových investic ve výši 229 mld. Kč (čisté půjčky do zahraničí) bylo ovlivněno na straně pasiv především poklesem závazků bank ve formě krátkodobých dluhopisů vůči nerezidentům (při současném zvýšení krátkodobých vkladů bank přijatých ze zahraničí). Mírně se snížil i objem investic nerezidentů do tuzemských vládních dluhopisů.

Vývoj přímých a portfoliových investic 
(v mld. Kč)

Platební bilance – měsíční – graf 2 – Vývoj  přímých a portfoliových investic

Saldo ostatních investic vykázalo příliv kapitálu (čisté výpůjčky ze zahraničí) v objemu 227 mld. Kč. Příliv ostatního kapitálu byl ovlivněn především změnou krátkodobé pozice bankovního sektoru vůči zahraničí. Saldo vlastních transakcí ČNB (devizové intervence) a transakcí pro klienty ČNB vedlo (po vyloučení kurzových rozdílů) ke zvýšení devizových rezerv o 76,3 mld. Kč.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…