Česká obchodní inspekce: Anonymních klientů v bazarech a zastavárnách přibylo

01.09.2018 15:50

Česká obchodní inspekce provedla ve 2. čtvrtletí tohoto roku 105 kontrol zaměřených také na zákon, který obchodníkům ukládá řádně identifikovat klienta. Situace se oproti 2. čtvrtletí 2017 mírně zhoršila, jelikož porušení tohoto zákona zaznamenali inspektoři v 15 případech, což je o 10 případů více než za stejné období v minulém roce.

Česká obchodní inspekce: Anonymních klientů v bazarech a zastavárnách přibylo
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„Za pozitivní však můžeme označit, že kontrolovaní obchodníci dodrželi omezení provozu v noční době, tj. v době od 22.00 do 06.00 hodin, kdy je nákup a prodej použitých výrobků a výrobků bez dokladu nabytí zakázán,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2018 provedla 105 kontrol zaměřených na plnění povinností vyplývajících provozovatelům bazarů a zastaváren ze zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákona č. 247/2006 Sb., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době a dalších právních předpisů a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. U 60 kontrol zjistila porušení právních předpisů, což představuje 57,1 %. Z tohoto počtu zaznamenala v 15 případech porušení ustanovení zákona, které provozovatelům bazarů a zastaváren ukládá povinnost řádně identifikovat klienta v případě nákupu nebo přijetí kulturních památek, předmětů kulturní hodnoty, použitého zboží, nebo zboží bez dokladů o jeho nabytí ke zprostředkování jejich prodeje.

Kontroly – Bazary a zastavárny 2. čtvrtletí 2018

 

Inspektorát

Počet kontrol

Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

2

1

50,0%

 

Jihočeský a Vysočina

28

8

28,6%

 

Plzeňský a Karlovarský

20

17

85,0%

 

Ústecký a Liberecký

24

14

58,3%

 

Královéhradecký a Pardubický

19

11

57,9%

 

Jihomoravský a Zlínský

7

6

85,7%

 

Olomoucký a Moravskoslezský

5

3

60,0%

 

Celkem

105

60

57,1%

 

Zjištěné nedostatky

Porušení ustanovení zákona č. 253/2008, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu bylo zjištěno v 15 případech, kdy prodávající nesplnili povinnost identifikace klienta.

K porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele došlo v 99 případech:

  • ve 31 případech prodávající nedodrželi povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu reklamace, spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)
  • ve 26 případech prodávající nevyznačil v dokladu o zakoupení výrobku informaci o tom, že se jedná o výrobek použitý nebo s vadou (§ 16 odst. 3)
  • v 10 případech prodávající řádně neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12)
  • v 10 případech prodávající nevydal doklad o zakoupení výrobků nebo služeb, ačkoli si o něj spotřebitel požádal, nebo vydal doklad bez zákonem stanovených náležitostí (§ 16 odst. 1)
  • v 8 případech prodávající neinformoval spotřebitele jasným, srozumitelným a snadno dostupným způsobem o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14 odst. 1)
  • v 7 případech prodávající neupozornil spotřebitele na prodej použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž užitné vlastnosti jsou jinak omezeny, takové výrobky nebyly prodávány odděleně od ostatních výrobků
  • porušení dalších ustanovení tohoto zákona bylo zjištěno v 7 případech

Další porušení právních předpisů bylo zjištěno ve 2 případech. Jednalo se o porušení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech a o porušení přímo použitelného nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila v tomto období 65 pokut v celkové hodnotě 150 500 Kč. V rámci kontrolní akce byl vydán zákaz používání na 1 ks měřidla, které neodpovídalo obecně závazným právním předpisům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…