Česká obchodní inspekce: Lákavě barevná a měkká hračka, ale nebezpečná!

02.08.2015 11:03

Malé děti nejraději sáhnou po hračce, která svou barvou a tvarem připoutá jejich pozornost, a když je navíc měkká na omak, už ji nepustí z ruky. Přesně taková je chlupatá jo-jo koule s očima, kuličkou na nose a poutkem na uchycení. Česká obchodní inspekce však zjistila, že tato hračka představuje pro malé dětské uživatele vážné riziko. Kromě toho, že hračka není řádně označena a vybavena informacemi pro spotřebitele, které by upozorňovaly na možná nebezpečí při použití nejmenšími dětmi, stačila velmi malá síla k oddělení plastové kuličky „nosu“, dílku, na němž byla kulička nasazena, i poutka. Takto malé části mohou v dýchacím ústrojí dítěte do 3 let věku způsobit zalknutí nebo dušení, proto byl vydán zákaz prodeje této jo-jo koule a výrobek bude jako nebezpečný nahlášen do systému RAPEX.

Česká obchodní inspekce: Lákavě barevná a měkká hračka, ale nebezpečná!
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Popis výrobku:

Jo Jo koule s nosem z plastové kuličky

Výrobce a dovozce: neznámý

Země původu: pravděpodobně Čína (na společném obalu výrobků – krabici, bylo označení „Made in China“).              

Koule z měkkého plastu s očima,  nosem tvořeným kuličkou z tvrdého plastu a namalovanými ústy. Z horní části hračky vyčnívá elastická šňůrka o délce 100 mm, která je zakončena kroužkem ze stejného materiálu. 

Lákavě barevná a měkká hračka, ale nebezpečná!

Příčiny nebezpečnosti

Hračka nebyla při prodeji označena v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., ani vybavena informacemi pro spotřebitele, které by upozorňovaly na možná nebezpečí při použití dětmi do tří let.

U dvou odebraných a posuzovaných výrobků byly zjištěny tyto závady: Při zkoušce tahem se působením síly 0,22 N a 0,31 N oddělila plastová kulička tvořící nos. Při další zkoušce tahem se za použití minimální síly, 0,4 N a 4 N, odtrhl i dílek, na kterém byla upevněna plastová kulička nosu, a při použití síly 21,3 N a 24,6 N se oddělila i část očka elastické šňůrky. Všechny tyto dílky zapadly celé do zkušebního válce pro malé části.

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, tj. při hře s touto jo-jo koulí, tak může snadno nastat situace, při níž dojde ke zranění dítěte: ke spolknutí nebo vdechnutí uvolněných malých částí a následně k zablokování dýchacích cest, případně poranění vnitřních orgánů.

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce prodej nebezpečného výrobku zakázala a následně a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhl předmětný výrobek z trhu. Hračka bude po zpracování veškerých potřebných dokladů postoupena kontaktnímu bodu pro RAPEX na MPO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…