Česká obchodní inspekce: Plyšové hračky s přísavkami dětem na hraní nepatří

07.10.2015 11:38

Česká obchodní inspekce zjistila opakovaně při monitorování vnitřního trhu s hračkami, že jsou v nabídce výrobky, které představují pro nejmenší uživatele riziko. Jedná se o měkce vycpané hračky s přísavkou, která se dá snadno uvolnit a vzhledem ke své velikosti se s ní může dítě zalknout, případně udusit.

Česká obchodní inspekce: Plyšové hračky s přísavkami dětem na hraní nepatří
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Toto nebezpečí poškození zdraví dítěte hrozí při hře se dvěma plyšovými hračkami neznámého výrobce – tukanem a pejskem. Pejskovi se při zkoušce tahem uvolnilo kromě přísavky i oko, které se vešlo do zkušebního válce, a vzorek nevyhověl ani ve zkoušce pevnosti švů. V obou případech byla distribuce hraček zakázána a kontrolovaným osobám opatřením uloženo jejich stažení z distribuce. Dokumentace k těmto rizikovým výrobkům byla postoupena do databáze RAPEX a zveřejněna pod čísly INFO 157/15 a 175/15.

Plyšový pták - tukan 

Výrobce:                                          neznámý

Název výrobku:                              Plyšový pták

Původ výrobku:                                            neznámý

Plyšové hračky s přísavkami dětem na hraní nepatří

Obr. 1 Originální výrobek při prodeji

Popis výrobku

Plyšová hračka – pták, svým vzhledem připomíná exotického tukana. Je zhotoven z plyšového úpletu v kombinaci černé a bílé barvy, má žlutý zobák, modré oči a nohy. Na temeni hlavy je všita bílá šňůrka, na které je navlečena přísavka z průhledného plastu o průměru cca 27 mm.

Hračka nebyla při prodeji žádným způsobem označena a také jakékoliv identifikační údaje a informace pro spotřebitele chyběly.

Příčiny nebezpečnosti

Dle zkušebního protokolu hračka nesplnila technické požadavky nařízení vlády na hračky (NV č. 86/2011 Sb.), neboť nevyhověla požadavkům na bezpečnost konkretizovaným v příslušné technické normě (ČSN EN 71-1:2011 + A3:2014 v článcích 5.1 – Obecné požadavky a 5.13 – Přísavky).

V průběhu zkoušky tahem se uvolnila přísavka spolu se šňůrkou a z hračky se oddělila nebezpečná malá část. Tato přísavka, zhotovená z pružného plastu, prošla zkušební šablonou (definovanou ve výše uvedené normě), což představuje pro malé dítě reálné nebezpečí, že může tuto součást vdechnout či spolknout.  Je tedy pravděpodobné, že pokud se při hře s hračkou průhledná plastová přísavka uvolní, může dojít k následnému ohrožení zdraví dítěte po požití či vdechnutí této malé části. 

Plyšový pejsek s přísavkou

Dovozce:                                          O. K. STAR s.r.o.

Název výrobku:                              Plyšová hračka

Značení :                                          ITEM NO:  KM-0577,

EAN:                                                  8700069009809

Výrobce:                                          neznámý  (na papírové etiketě uvedeno „Vyrobeno v Eíni“)

Další značení na výrobku:           značka CE a Made in China na všité etiketě

Obr. 2 a 3 Originální výrobek při prodeji

Popis výrobku

Měkce vycpaná hračka – pes zhotovený z plyšového úpletu v kombinaci hnědé a bílé barvy. Na hlavě hračky je všita bílá šňůrka, na které je navlečena přísavka z průhledného plastu o průměru cca 25 mm.   

Příčiny nebezpečnosti

U posuzovaného vzorku výrobku se při laboratorním provedení zkoušek tahem (EN 1-1:2011+A3:2014) – působením silou 18 N uvolnila přísavka se šňůrkou a při působení silou 82,9 N také pravé oko hračky. Uvolněná přísavka připojená k hračce šňůrkou úplně prošla zkušební šablonou E. Rovněž při zkoušce pevnosti švů bylo možné zavést do roztaženého švu sondu o průměru 12 mm do hloubky větší než 6 mm., což znamená přístup  dítěte k výplni hračky.

V případě, že dítě ve věku do tří let utrhne přísavku, kterou je rovněž možno velmi jednoduše sejmout, nebo uvolní oči hračky, je pravděpodobné, že vloží tyto uvolněné malé části hračky do úst. V takovém případě může po vdechnutí těchto součástí výrobku dojít k zablokování dýchacích cest. 

Přijatá opatření

V obou případech uložila Česká inspekce kontrolovaným subjektům zákaz další distribuce a také stažení těchto hraček s přísavkou, plyšového ptáka a plyšového psa z distribuce, aby zamezila dalšímu výskytu totožných rizikových výrobků, které nesplňují technické požadavky na hračky, na trhu. Po zpracování kompletní dokumentace postoupila ČOI veškeré dostupné informace o hračkách do systému RAPEX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…