Česká obchodní inspekce: Polovina kontrolovaných bazarů a zastaváren porušila zákony

13.02.2021 16:11

Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2020 kontrolovala dodržování zákonů u provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Celkem provedla 105 kontrol a porušení právních předpisů zjistila více než u poloviny z nich.

Česká obchodní inspekce: Polovina kontrolovaných bazarů a zastaváren porušila zákony
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce od 1. června do 30. listopadu 2020 kontrolovala plnění povinností provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Zaměřila se především na dodržování zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákona č. 247/2006 Sb., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Inspektoři ČOI provedli celkem 105 kontrol a při 53 zjistili porušení právních předpisů, což je 50,5 %.
ČOI v rámci kontrolní akce spolupracovala ve 3 případech s ministerstvem kultury a ve 2 případech s živnostenskými úřady.

Zjištěné nedostatky

Porušení ustanovení zákona č. 253/2008, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu bylo zjištěno ve 33 případech. Z tohoto počtu ve 29 případech byl porušen § 7, kdy prodávající nedodrželi povinnost identifikovat klienta. Ve 4 případech byl porušen § 23, neboť prodávající nezajistili proškolení svých zaměstnanců, kteří se mohli při výkonu své pracovní činnosti setkat s podezřelými obchody.

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo zjištěno ve 44 případech, nejčastěji se jednalo:

- ve 13 případech prodávající nedodrželi svoji povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace, spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)
- v 11 případech prodávající nevyznačili v dokladu o zakoupení výrobku informaci, že se jedná o výrobek použitý nebo výrobek s vadou (§ 16 odst. 3)
- v 10 případech prodávající nevydal spotřebiteli na jeho žádost doklad o zakoupení výrobků či poskytování služeb včetně zákonem stanovených náležitostí (§ 16 odst. 1)
- ve 4 případech obchodník neprodával použité nebo upravované výrobky, výrobky s vadou nebo výrobky s omezenými užitnými vlastnostmi odděleně od ostatních výrobků nebo prodávající na tyto vlastnosti výrobků spotřebitele zřetelně neupozornil (§ 10 odst. 6a)
- ve 3 případech prodávající neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12)

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjišťováno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v tomto období pravomocně uložila 50 pokut v celkové výši 112 000 Kč.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…