Česká obchodní inspekce: Při nákupu dřeva před zimou si zkontrolujte hlavně cenu

21.10.2019 22:27

Na začátku topné sezóny České obchodní inspekce upozorňuje spotřebitele, aby si při nákupu palivového dřeva zkontrolovali hlavně ceny. Kontroly, které ČOI uskutečnila, prokázaly pochybení u prodejců palivového dřeva především v oblasti cen. Někteří prodejci dokonce uváděli konečné ceny pro spotřebitele bez DPH, tím však porušují zákon.

Česká obchodní inspekce: Při nákupu dřeva před zimou si zkontrolujte hlavně cenu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce se před začátkem zimy v roce 2018 zaměřila na dodržování povinností hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky (čl. 5 nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 995/2010).

ČOI provedla 113 kontrol a ve 27 případech zjistila porušení právních předpisů. V rámci kontrolní akce nebylo zjištěno porušení výše uvedeného nařízení EU. Přesto inspektoři zjistili, že obchodníci porušovali zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

  • Prodávající neinformovali v souladu s cenovými předpisy tím, že zřetelně neoznačili výrobek cenou nebo informaci o ceně výrobků a poskytovaných služeb vhodně nezpřístupnili (§ 12).
  • Dalším častým nedostatkem bylo, že obchodníci nezajistili, aby prodávané výrobky byly přímo viditelně a srozumitelně označeny (§ 10 odst. 1, 3 a 4).

Česká obchodní inspekce za porušení zjištěných nedostatků pravomocně uložila 24 pokut v celkové hodnotě 58 000 Kč, což je o 5 pokut a 15 000 korun více než v  roce 2017.
Vzhledem ke stálému většímu počtu porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to především § 12 (povinnost informovat spotřebitele o ceně), budou inspektoři ČOI pokračovat v kontrolách dřeva a dřevařských výrobků i v letošním roce.
________________________________________________________________________________

Článek 5 nařízení EU
Povinnost možnosti zpětného vysledování
Obchodníci jsou v rámci celého dodavatelského řetězce schopni určit:
a) hospodářské subjekty nebo obchodníky, kteří dřevo a dřevařské výrobky dodali, a
b) případně obchodníky, kterým dřevo a dřevařské výrobky dodali.
Obchodníci informace uvedené v prvním pododstavci uchovávají alespoň po dobu pěti let a poskytnou je na žádost příslušným orgánům.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…