Česká obchodní inspekce: Pyrotechnika se prodávala i nezletilým

20.01.2018 13:04

Česká obchodní inspekce Středočeského kraje a Hlavního města Prahy uskutečnila na závěr roku 2017 kontroly zábavní pyrotechniky. Z 18 kontrol bylo v 6 případech zjištěno porušení zákonů, kdy ve 3 případech obchodníci prodali pyrotechnické výrobky dokonce i mladistvým.

Česká obchodní inspekce: Pyrotechnika se prodávala i nezletilým
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce provedla na závěr minulého roku 18 kontrol zábavní pyrotechniky. Inspektoři se zaměřili na nákupní centra a kamenné obchody hlavního města Prahy a Středočeského kraje. V 6 případech bylo zjištěno porušení právních předpisů.

Česká obchodní inspekce v 5 případech zaznamenala porušení zákona 206/2015 o pyrotechnice. Z toho ve 3 případech byla kontrola realizována za účasti nezletilého figuranta. V těchto 3 případech byly prodány pyrotechnické výrobky kategorie F2 osobě nesplňující věkovou hranici 18 let. Do této kategorie patří například petardy, římské svíce, menší rakety, menší kompakty, větší prskavky, bengálské ohně a větší rotující předměty, které nesmí být prodávány osobám mladším 18 let. Dále ve 2 případech prodávající řádně nevedl evidenci pyrotechnických výrobků. V 1 případě byl porušen zákona 634/1992 o ochraně spotřebitele. Obchodníci řádně neoznačili nabízené pyrotechnické výrobky cenou. Dalších 5 obchodníků musí předložit vedenou evidenci skladovaných pyrotechnických výrobků. Pokud tak neučiní v souladu se stanovenými požadavky zákona o pyrotechnice, budou přijata opatření v kompetenci ČOI.

Na základě provedené kontroly uložila Česká obchodní inspekce Středočeského kraje a Hlavního města Prahy 3 pokuty na místě v celkové výši 13 000 Kč. S dalšími prodejci bude zahájeno správní řízení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…