Česká obchodní inspekce: Reklama na úvěry bývá dosti neúplná

12.09.2015 14:02

Další kontroly České obchodní inspekce prokázaly přetrvávající nedostatky v plnění povinností, vyplývajících poskytovatelům a zprostředkovatelům úvěrů ze zákona o spotřebitelském úvěru. Ve 2. čtvrtletí 2015 bylo ukončeno celkem 64 kontrol, zaměřených na dodržování tohoto zákona. Ve více než polovině z nich byly zjištěny nedostatky a zákon o spotřebitelském úvěru porušila plná třetina kontrolovaných subjektů.

Česká obchodní inspekce: Reklama na úvěry bývá dosti neúplná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Za prokázaná porušení závazných právních předpisů v kontrolní pravomoci ČOI bylo uloženo celkem 41 pokut v souhrnné výši 1 027 500 Kč. Kromě nových kontrol u zprostředkovatelů a poskytovatelů spotřebitelských úvěrů budou inspektoři pokračovat v šetření dosud neukončených případů. „Zájemci o úvěr by si měli dát pozor zejména na neúplné reklamy na spotřebitelský úvěr. Varovat by je měly například nabídky spotřebitelského úvěru, které neuvádějí zřetelně a výstižně reprezentativní příklad, včetně výpůjční úrokové sazby, RPSN, celkové výše úvěru, celkové částky splatné spotřebitelem a dalších povinných údajů,“ doporučuje Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

"I přesto, že se v médiích téma spotřebitelských úvěrů v posledních měsících skloňuje ve všech pádech, je zjevné, že ne všechny finanční instituce dodržují platná pravidla pro poskytování úvěrů. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku porušila zákon o spotřebitelském úvěru celá třetina kontrolovaných subjektů a v Moravskoslezském a Olomouckém kraji dokonce pět ze šesti kontrol odhalily porušení zákona," říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…