Česká obchodní inspekce: Splňují výrobky, ovládané přes sítě, technické parametry?

16.11.2019 18:38

Česká obchodní inspekce se zúčastnila mezinárodního projektu, který byl zaměřen na domácí zařízení, která lze připojit do internetové sítě. Jsou to výrobky, které může spotřebitel prostřednictvím sítí ovládat přes chytrý telefon, tablet nebo počítač.

Česká obchodní inspekce: Splňují výrobky, ovládané přes sítě, technické parametry?
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

V rámci Evropské unie se jednalo o pilotní projekt s cílem ověřit, zda se tato zařízení v současné době na trhu nacházejí a zda produkty dodávané do ČR splňují příslušné technické požadavky. ČOI v rámci této mezinárodní akce zkontrolovala u 7 hospodářských subjektů 8 výrobků a závady zjistila u 2 produktů.

Česká obchodní inspekce se pravidelně účastní mezinárodních kontrolních projektů. V období dubna a května 2019 provedla kontroly zaměřené na „Zařízení IoT (Internet of Things)“, která jsou namontována do domácích spotřebičů, jako jsou například pračky, sušičky, lednice, mikrovlnné trouby, vysavače, kávovary a klimatizace. Tato zařízení jsou připojena do sítě Internet (Wifi, Bluetooth standard 4.1 a výše, Z-Wave, RFDI / NFC systémy apod.) a jsou ovládána pomocí chytrého telefonu, tabletu nebo počítače.

Cílem kontrolní akce bylo ověřit, zda se tyto výrobky v současné době na trhu nacházejí a zda uvedená zařízení dodávaná do ČR splňují příslušné technické požadavky stanovené zákony a nařízeními vlády. V tržní síti byly kontrolovány výrobky ve značení, průvodní dokumentaci (EU prohlášení o shodě, bezpečnostní pokyny, návody k používání) a označení CE. Dále byly kontrolovány podklady pro ověření shody a popř. technická dokumentace.

ČOI v rámci této mezinárodní akce uskutečnila kontroly u 7 hospodářských subjektů, kde zkontrolovala 8 výrobků. Jednalo o 3 pračky, 1 termostat, 1 robotický vysavač, 1 kávovar, 1 Led televizi a 1 tiskárnu.

S ohledem na kompetence ČOI byly u kontrolovaných výrobků zjištěny nedostatky pouze formálního charakteru. U jednoho typu kontrolovaného výrobku „Chytrý termostat NETATMO NTH01“ nebyl k výrobku přiložen písemný návod k použití v českém jazyce. U výrobku „Robotický vysavač ELECTROLUX OS144LI25W/Pl91-5SGM“ nebylo k výrobku přiloženo EU Prohlášení o shodě, a to ani ve zkrácené formě. Dále k tomuto výrobku nebyla přiložena informace o maximálním radiofrekvenčním výkonu vysílaném v kmitočtovém pásmu, ve kterém je rádiové zařízení provozováno.

Česká obchodní inspekce za tato 2 zjištěná porušení právních předpisů uložila sankce formou pokuty v celkové hodnotě 20 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…