Česká obchodní inspekce: Uváděné vlastnosti u čtyř izolačních výrobků neodpovídaly skutečnosti

14.12.2019 17:33

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly, zaměřené na tepelně izolační výrobky pro stavebnictví. Jednalo se o průmyslově vyráběné výrobky z minerální vlny a výrobky z pěnového polystyrenu.

Česká obchodní inspekce: Uváděné vlastnosti u čtyř izolačních výrobků neodpovídaly skutečnosti
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Celkem zkontrolovala 57 výrobků a u 36 zjistila nedostatky. Přestože většina pochybení byla formálního charakteru, tak testy provedené akreditovanou laboratoří prokázaly, že některé polystyrenové izolace nesplňují výrobcem deklarované vlastnosti.

Česká obchodní inspekce provedla kontroly tepelně izolačních výrobků pro stavebnictví, které by při uvádění na trh měly splňovat požadavky příslušného nařízení na stavební výrobky a harmonizovaných norem. Jedná se o průmyslově vyráběné výrobky z minerální vlny nebo z pěnového polystyrenu, které se používají pro tepelnou izolaci budov.

V rámci této celostátní akce inspektoři uskutečnili 49 kontrol, při kterých zkontrolovali 57 výrobků. Nedostatky zjistili u 36 z nich. Nejčastěji se jednalo o administrativní chyby ve značení CE, kde u stavebních výrobků musí označení CE obsahovat i další informace uvedené v nařízení a deklarování vlastností.

U 14 kusů tepelně izolačních výrobků byly provedeny zkoušky akreditovanou laboratoří, kdy 4 polystyrenové izolace neodpovídaly výrobcem deklarovaným vlastnostem. Jednalo se například o součinitel tepelné vodivosti nebo propustnost vodní páry.

Česká obchodní inspekce uložila za porušení právních předpisů 7 kontrolovaným subjektům na místě pokuty v celkové výši 60 000 Kč. Dále bylo zahájeno 5 správních řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…