Česká obchodní inspekce: V listopadu byly zachyceny tři nejakostní vzorky PHM

29.12.2015 14:40

Z celkem 300 vzorků motorových paliv, odebraných ke kontrole jakosti v průběhu listopadu u čerpacích stanic, nevyhověly požadavkům technických norem 3 z nich, a to v bodu vzplanutí. Jednalo se o dva vzorky motorové nafty a jeden vzorek biopaliva FAME. Zákazy dalšího prodeje byly vydány na téměř 10 tisíc litrů nejakostních pohonných hmot v hodnotě přesahující 250 tisíc korun. Pokud bude výsledek kontrol jakosti pohonných hmot v prosinci stejně příznivý jako v předchozích měsících, bude letošní rok v historii monitorování trhu s pohonnými hmotami nejúspěšnější, což zřejmě nejvíce ocení motoristé.

Česká obchodní inspekce: V listopadu byly zachyceny tři nejakostní vzorky PHM
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V listopadu byly v rámci sledování a monitorování jakosti pohonných hmot u čerpacích stanic na území České republiky odebrány k laboratornímu ověření vzorky automobilové benziny, motorové nafty, směsné palivo, biopalivo, LPG, CNG a Etanol E85 (dle zákona č. 311/ 2006 Sb., o pohonných hmotách, a vyhlášky č. 133/2010 Sb., o jakosti a evidenci pohonných hmot). 
 
Výsledky kontroly
 
Z celkového počtu 300 vzorků pohonných hmot odebraných a kontrolovaných ve sledovaném období, nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům 3 vzorky, což představuje 1,0 %. Limitní hodnoty příslušných technických norem nesplňovaly v parametru bod vzplanutí dva vzorky motorové nafty a jeden vzorek FAME.
 
Motorové nafty
 
V  listopadu bylo odebráno ke kontrole jakosti celkem 133 vzorků motorové nafty, z nichž dva nesplnily jakostní požadavky příslušné technické normy. Tyto vzorky nevyhověly v jakostním parametru bod vzplanutí. Hodnota naměřená u prvního vzorku byla 50,0 °C, u druhého pouze 41,5 °C. Minimální požadovaná hodnota je při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C. Ostatní analyzované vzorky vyhověly jakostním parametrům technické normy ČSN EN 590 (2014) – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.
 
FAME
 
Ze 4 vzorků biopaliva FAME (metylesterů mastných kyselin), nevyhověl 1 vzorek při laboratorním měření v jakostním parametru bod vzplanutí. Naměřená hodnota 71,5 °C byla minimálně 23 °C nižší než hodnota stanovená ČSN EN 14214+A (2014) – Motorová paliva – Metylestery mastných kyselin (FAME) pro vznětové motory – Technické požadavky a metody zkoušení (při zahrnutí nejistoty měření 94,5 °C). Zbylé tři vzorky vyhověly ve všech sledovaných jakostních parametrech.
 
Biopaliva v pohonných hmotách 
 
V průběhu listopadu byl kontrolován obsah metylesterů mastných kyselin u 133 vzorků motorové nafty a obsah etanolu u 112 vzorků automobilových benzinů. Překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek nebylo laboratorními rozbory u odebraných vzorků sledovaných pohonných hmot zjištěno.
 
Uložená opatření
 
Česká obchodní inspekce uložila v měsíci listopadu 2015 dvě opatření, spočívající v zákazu prodeje pohonné hmoty, která neodpovídala požadavkům zvláštních právních předpisů (dle ustanovení § 7 odst. 1, písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci). Zákaz se týkal prodeje 3 106,6 litrů motorové nafty v hodnotě 92 887,34 Kč a 6 456 litrů FAME v hodnotě 160 754,40 Kč. Souhrnná hodnota nejakostních pohonných hmot činila 253 641,74 Kč.
 
Závěr
 
V listopadu byl Českou obchodní inspekcí při monitorování a kontrolách jakosti opět zachycen minimální počet nevyhovujících vzorků pohonných hmot, a to dvou vzorků motorové nafty a jednoho vzorku FAME. Kontrolované vzorky benzinů i dalších pohonných hmot byly bez závad. Oproti měsíci říjnu představovaly listopadové výsledky zvýšení poměru nejakostních motorových paliv z 0,9 % na 1,0 %.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …