Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva vzorky PHM

28.12.2017 11:50

Česká obchodní inspekce i v měsíci listopadu 2017 prováděla pravidelnou kontrolu jakosti pohonných hmot. Z celkového počtu 240 vzorků PHM nevyhověly jakostním požadavkům dva odebrané vzorky.

Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva vzorky PHM
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce pravidelně sleduje a monitoruje jakost pohonných hmot na celém území ČR. V listopadu 2017 provedla odběr 240 vzorků PHM a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl jeden vzorek benzinu a jeden vzorek nafty, což představuje 0,8% nevyhovujících vzorků.

Oproti měsíci říjnu došlo v měsíci listopadu ke zhoršení jakosti odebraných vzorků pohonných hmot, kdy v měsíci říjnu vyhověly všechny odebrané a kontrolované vzorky.

Automobilové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo ve sledovaném období - listopad 2017 odebráno a kontrolováno celkem 97 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „Destilace – konec destilace“. Naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 246,9°C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 214,0 °C).

Motorové nafty

Českou obchodní inspekcí bylo v listopadu 2017 odebráno a kontrolováno celkem 114 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „Bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla ?20,0°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C).

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 114 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 97 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v měsíci listopadu 2017 uložila ve dvou případech zákaz prodeje pohonné hmoty, která nesplňovala požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 3 151,00 l automobilového benzinu BA 95 Super v hodnotě 93 427,15 Kč a 1 862,00 l motorové nafty v hodnotě 54 835,90 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…