Česká obchodní inspekce v akci HAD provedla 187 kontrol

17.10.2017 8:40

Česká obchodní inspekce uskutečnila v rámci celostátní kontrolně-preventivní akce HAD (Hazard, alkohol a děti) 187 mimořádných kontrol zaměřených na hraní hazardních her a požívání alkoholu osobami mladšími 18 let.

Česká obchodní inspekce v akci HAD provedla 187 kontrol
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Porušení právních předpisů bylo zjištěno téměř v 53%. ČOI se při kontrolách zaměřila především na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Ten nebyl dodržen ve 22 případech.

Česká obchodní inspekce byla v termínu od 10. července do 24. září 2017 zapojena do mimořádné kontrolní akce, která byla organizována Policií ČR a Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR a byla zaměřena na preventivní kontroly zakázaného prodeje alkoholu dětem a hazardní hry. Kontroly probíhaly v pozdních nočních, resp. brzkých ranních hodinách.

ČOI provedla 187 kontrol, které mimo zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, monitorovaly dodržování dalších zákonů.

Celkové porušení právních předpisů pak bylo zjištěno v 99 případech, tj. 52,94 %.

Struktura porušení obecně závazných právních předpisů

ČOI primárně cílila na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, kdy k porušení došlo ve 22 případech:

  • v 11 případech prodejce alkoholických nápojů neumístil pro spotřebitele na místech prodeje zjevně viditelný text zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let (§ 13 odst. 1)
     
  • v 5 případech prodejce neumístil pro spotřebitele na místech prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret zjevně viditelný text zákazu jejich prodeje osobám mladším 18 let (§ 5 odst. 2)
     
  • v 5 případech došlo k prodeji nebo podání alkoholického nápoje osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5)
     
  • v 1 případě se jednalo o osobu, která prodávala nebo podávala alkoholické nápoje a nebyla starší 18 let (§ 13 odst. 2)

K porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele došlo v 99 případech:

  • v 56 případech byly porušeny zásady poctivosti prodeje (§ 3)
     
  • ve 20 případech nebyl spotřebitel informován o ceně prodávaných výrobků (§ 12)
     
  • v 18 případech nebyl na žádost spotřebitele vydán doklad o zakoupení výrobku s požadovanými náležitostmi (§ 16)
     
  • ve 3 případech nebylo dodrženo ustanovení, které vymezuje označování výrobků (§ 10)
     
  • v 1 případě prodávající neinformoval spotřebitele o peněžní částce za výkup vratných zálohovaných obalů (§ 18)
     
  • v 1 případě prodávající nezajistil, aby písemně uvedené informace určené spotřebiteli byly poskytnuty v českém jazyce (§ 11) 

Ostatní právní předpisy byly porušeny ve 2 případech. V 1 případě došlo k porušení povinnosti prodeje cigaret v neporušeném jednotkovém balení (§ 107 zákona č. 353/2003 Sb.). V 1 případě nebylo v kontrolované provozovně k dispozici objemové měřidlo s platným úředním ověřením (§ 9 odst. 1 zákona č. 64/1986 Sb.).

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila v rámci této mimořádné kontrolní akce 43 pokut ve výši 82 000 Kč a další zjištěná porušení zákonů řeší ve správním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…