Česká obchodní inspekce zakázala prodej nebezpečné dětské zábrany

02.05.2021 19:07

Česká obchodní inspekce zjistila v ČR nebezpečnou dřevěnou zábranu, která může pro nejmenší děti znamenat bezpečnostní riziko. Jedná se o výrobek Bezpečnostní zábrana s tmavým dřevem 111 – 118 cm značky PUPYhou. ČOI nařídila stažení výrobku z trhu.

Česká obchodní inspekce zakázala prodej nebezpečné dětské zábrany
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu v nabídce výrobek, který je určený pro péči o dítě. Celkem 111 - 118 cm široká zábrana kovová v kombinaci s tmavým dřevem, která obsahuje 35 cm široké prodloužení, kterou je možné instalovat do dveřních otvorů či nad schodiště a jejímž účelem je zabránit malým dětem v opuštění bezpečného prostoru.

V průběhu používání se výrobek může neočekávaně otevřít a hrozí nebezpečí, že se dítě dostane ven z vymezeného bezpečného prostoru. Případně mohou děti uvíznout v mezerách mezi jednotlivými částmi zábrany při pokusu dostat se ven.

Akreditovanou laboratoří bylo zjištěno, že zkoušená zábrana nesplnila požadavky normy ČSN EN 1930:2012, když nevyhověla v článcích:

  • 6.3   – Mezery. Bylo zjištěno, že v bezpečnostní zábraně existují mezery, které umožňují průchod sondy představující kyčle silou menší než 30 N
  • 6.11 – Neporušenost konstrukce. Při provádění zkoušky se bezpečnostní zábrana otevřela po 173 cyklech z celkových 1000
  • 6.12 – Spolehlivost bezpečnostní zábrany nárazovou zkouškou, protože při zkoušce se rozbil černý plastový upevňovací šroub

Výrobek není v souladu s požadavky zákona č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků z hlediska svých konstrukčních a mechanických vlastností.

Česká obchodní inspekce uložila kontrolované společnosti v postavení výrobce okamžité stažení dětské bezpečnostní kovové zábrany označené PUPYhou, model XY-006 z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a byla zveřejněna v systému RAPEX.

Informace o výrobku:
Název výrobku: Bezpečnostní zábrana s tmavým dřevem 111 – 118 cm
Značka: PUPYhou
Typ / číslo modelu: XY-006
EAN: Neuveden
Identifikační údaje výrobce: Ellinterier s.r.o., Rudé armády 77, 739 21 Paskov
Země původu: Made in China

zábrana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…