Česká okna a dveře v testech ČOI prošly

24.01.2017 11:42

Česká obchodní inspekce průběžně kontroluje dodržování zákonných parametrů stavebních výrobků. Naše republika se v rámci mezinárodních aktivit skupiny pro spolupráci dozoru nad stavebními výrobky zúčastnila výzvy ke společnému dozoru nad trhem s několika dalšími členskými státy EU.

Česká okna a dveře v testech ČOI prošly
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Společná výzva se týkala kontroly oken podle harmonizované normy, která je povinná pro okenní a dveřní výplně. Na základě podkladů navržených touto skupinou byl ČOI vypracován projekt, jehož obsahem je kontrola a dozor těchto produktů dle ČSN.

Výsledky kontrol prokázaly, že okna a dveře vyrobená mimo Českou republiku, nevyhovují. Jako jediný obstál český výrobek, který splnil všechny požadované normy.

Česká obchodní inspekce provedla v rámci projektu A16004 AdCo CPR – okna, dveře dle ČSN EN 14351-1+A1 kontroly u 13 hospodářských subjektů zabývajících se výrobou nebo distribucí oken a dveří. Obsahem tohoto projektu je kontrola a dozor produktů dle ČSN (A16004 AdCo CPR – okna, dveře dle ČSN EN 14351-1+A1). Inspektoři se zaměřili na kontrolu příslušné dokumentace daného produktu jako je například prohlášení o vlastnostech, technickou dokumentaci, bezpečnostní informace nebo označení CE výrobku (tzn. prohlášení o shodě - CE Conformity Declaration je dokument, kterým výrobce dokladuje, že správně posoudil shodu výrobku s požadavky příslušných nařízení vlády. Tento dokument je nutnou podmínkou uvedení výrobku na trh na základě posouzení daného výrobku s požadavky konkrétního nařízení vlády). Dále byly provedeny laboratorní testy, které zkoumaly prostupnost tepla, vodotěsnost, odolnost proti zatížení větrem a průvzdušnost vybraných produktů. Akreditovaným pracovištěm byly realizovány zkoušky, které posoudily dané vlastnosti produktu, který výrobce deklaruje.

Zjištěná porušení

- porušení nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh. Toto nařízení upravuje technické požadavky na výrobky a stanovuje povinnosti hospodářských subjektů (výrobců, dovozců a distributorů) při uvádění a dodání výrobků na trh. Při kontrole oken a dveří v rámci tohoto projektu bylo zjištěno, že z celkového počtu 13 hospodářských subjektů 11 výrobců a distributorů nepostupovalo v souladu s požadavky nařízení EU č. 305/2011. Nejvíce porušení bylo zaznamenáno u výrobců. Převážně se jednalo o nedostatky v obsahu prohlášení o vlastnostech a připojení označení CE.

- při 4 kontrolních odběrech a následných laboratorních zkouškách nezávislým akreditovaným pracovištěm bylo 75 % výrobků vyhodnoceno jako nevyhovující. Jednalo se převážně o zahraniční výrobce z Německa, Rumunska a Maďarska. Zkouškou byly zjištěny jiné vlastnosti, než deklaroval výrobce. Český výrobek, odebraný jako vzorek, vyhověl zkouškám jako jediný.

- v rámci mezinárodní akce bylo ČR provedeno celkem 13 kontrol hospodářských subjektů, z toho bylo 8 v postavení výrobce a 5 v postavení distributora. Bylo zkontrolováno 29 typů oken, balkonových a vchodových dveří. Z toho 12 typů výrobků bylo zjištěno závadných (např. nedostatky ve značení, průvodní dokumentaci, rozpor kontrolovanou osobou deklarovaných a zkouškou zjištěných parametrů a hodnot výrobků), což představuje 41 % podíl zjištěných nedostatků

- dále bylo v rámci těchto 13 kontrol zjištěno, že 5 výrobců a 2 distributoři nedodrželi formální nesoulad spočívající v nedostatcích týkajících se zejména označení CE

Uložené sankce

Všechny kontrolované hospodářské subjekty byly požádány, aby zjištěný chyby odstranily, což také učinily. ČOI proto nepřijala žádná nutná opatření, jejichž cílem by bylo omezení či zákaz dodávání stavebního výrobku na trh.

Závěr

ČOI se při kontrolní akci zaměřila na distributory a výrobce oken a dveří. Jednalo se především o dodržování dokladů k produktu, značení, průvodní dokumentaci poskytnutých výrobcem (označení CE, další značení, bezpečnostní informace, návody a pokyny), kontrolu technické dokumentace a prohlášení o vlastnostech výrobku. Kontrola ČOI byla zaměřena buď na prodej standardních oken a dveří prodávaných distributorem, a to převážně v obchodních řetězcích, nebo na výrobce, kteří zhotovují produkty přímo. Vhledem k tomu, že se jedná o stavební materiál, který si obvykle spotřebitel nechává zhotovit na míru, nemají příslušní výrobci, ve většině případů, daný produkt fyzicky k dispozici. U oken a dveří probíhá přímý prodej výrobcem až po uzavření závazné objednávky a jejich výrobě. Jedná se o výrobky vyšší ceny, které jsou vyráběny podle požadavků zákazníka s ohledem na specifické rozměry výrobků. V případě prodeje přes distributorské sítě se obvykle jedná o okna a dveře, které spotřebitelé využívají ke stavbám menšího rozsahu a nižších energetických nároků. Jsou to například zahradní domky, garáže a sauny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…