Česká policie spolu se Správou uprchlických zařízení MV a dalšími úřady poprvé sloučila rozdělenou rodinu migrantů

03.04.2018 13:12

Ve čtvrtek, 28. března 2018 v odpoledních hodinách, došlo ve společném česko-německém pracovišti Petrovice – Bahratal k emotivnímu setkání. Pracovníci německého dětského domova předali irácké matce děti (3 a 11 let), které byly před dvěma týdny nalezeny opuštěné na vlakovém nádraží v Německu. Tomuto aktu však předcházel složitý proces vyšetřování a mezinárodního vyjednávání.

Česká policie spolu se Správou uprchlických zařízení MV a dalšími úřady poprvé sloučila rozdělenou rodinu migrantů
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Matka dětí byla spolu se svým manželem a starší dcerou zajištěna před třemi týdny na pražském okruhu, kdy spolu s dalšími krajany cestovala ukrytá v dodávce řízené tureckými převaděči a směřovala do Německa. (http://www.policie.cz/clanek/prevadeci-bezencu-zadrzeni.aspx). Už při prvním výslechu uvedla, že má v Německu děti, které tam sama poslala s příbuznými. Po umístění do zajišťovacího zařízení pro cizince v Bělé Jezové se ale po pár dnech svěřila sociálnímu pracovníkovi (Správy uprchlických zařízení MV), že ji telefonicky kontaktovala osoba, která se údajně stará o její děti a chce od ní peníze výměnou za to, že děti nevyhodí na ulici.

Tato informace odstartovala okamžité vyjednávání hned několika českých a německých institucí s cílem děti nalézt a předat je rodičům. Téhož dne, ve večerních hodinách jsme pak obdrželi informaci od německých kolegů, že byly nalezeny dvě opuštěné děti, pravděpodobně z Iráku. Policisté ihned kontaktovali Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí, za jehož významné pomoci se podařilo děti ztotožnit a zahájit kroky pro sloučení rodiny.

Vyjednávání mezi úřady trvalo přesně 15 dní a děti na sloučení s rodinou čekaly v bezpečí německého dětského domova.  Chlapce se podařilo nalézt hlavně díky nasazení a profesionálnímu přístupu všech zúčastněných institucí. Správy uprchlických zařízení MV, pracovníků Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí a policejních orgánů.

„Jsem rád, že se společnými silami podařilo spojit rozdělenou rodinu a že jsme také přispěli k rozuzlení tohoto složitého příběhu, který snad bude mít šťastný konec“, řekl k události ředitel Správy uprchlických zařízení Pavel Bacík.

Ředitel služby cizinecké policie plk. Milan Majer vyjádřil své poděkování všem zainteresovaným složkám a dodal: „Vážím si práce policistů i všech institucí, které se případu věnovali. Jsem také velmi rád, že jsme si v praxi ověřili, že mezinárodní policejní spolupráce perfektně funguje a že v boji proti nelegální migraci budeme společně úspěšní“.

Celá irácká rodina je nyní už společně v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé Jezové, kde se rozhodne o jejím dalším osudu. Všichni mají právo požádat Českou republiku o mezinárodní ochranu, což zatím neučinili. Pokud se tak nestane, vrátí se do své domovské země.

plk.Mgr. Kateřina Rendlová, Ředitelství služby cizinecké policie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…