Česká pošta: Jára Cimrman se už potřetí objevil na poštovní známce

17.10.2017 20:20

Česká pošta představila v úterý 17. října 2017 už třetí poštovní známku s Járou Cimrmanem. Po předchozích dvou unikátních „kruhových“ známkách si všichni zájemci mohou zakoupit známkový sešitek nazvaný Půlstoletí s Cimrmanem, obsahující 8 ks známek označených písmenem A, tedy v nominální hodnotě 16 Kč (celý sešitek stojí 128 Kč).

Česká pošta: Jára Cimrman se už potřetí objevil na poštovní známce
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Známka pochází z dílny Jaroslava a Michala Weiglových a znázorňuje autobustu Járy Cimrmana poničenou kloboučníkem Lešnerem, který ji používal jako kopyto k napařování klobouků, čímž z ní setřel její podobu.

Jára Cimrman už padesát let baví a inspiruje milióny Čechů. I proto byl zvolen největším Čechem. Český génius by se však nedočkal svého věhlasu, nebýt objevitelů a badatelů ze souboru Divadla Járy Cimrmana, proto se představení známkového sešitku konalo právě na prknech Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Všichni přítomní se dočkali jednak autogramiády herců a také příležitostného poštovního razítka.

Výplatní poštovní známka je vytištěna plnobarevným ofsetem a nominále známek je zastoupeno písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g. Vychází v prvotním nákladu 150 tisíc kusů známkových sešitků, které obsahují osm výplatních poštovních známek ve formě celoplošných samolepek. Zájemci je mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.

Předchozí dvě známky spatřily světlo světa v listopadu 2014 a unikátní byly tím, že byly díky svému vynálezci Járovi Cimrmanovi kruhové. Každá z nich zpodobňovala jednu z možných 136 podob génia a jejich nominální hodnoty byly A a Z. Zájemci si dnes mohou zakoupit již pouze kruhovou známku označenou nominální hodnotou Z, která odpovídá ceně služby pro prioritní Obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g – mimoevropské země. Druhá známka je již vyprodaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…