Česká pošta: Na nejkrásnější známce roku 2019 je Pražský hrad

08.08.2020 16:51

Také letos se uskutečnila anketa, v níž veřejnost vybírala nejkrásnější známku roku 2019. Svůj hlas nejkrásnější poštovní známce mohli zájemci udělit prostřednictvím časopisu Filatelie nebo prostřednictvím webové stránky www.znamkaroku.cz. Účastníci ankety mohli vybírat ze 40 poštovních známek, které byly v průběhu roku 2019 v Česku vydány.

Česká pošta: Na nejkrásnější známce roku 2019 je Pražský hrad
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Vítěznou známkou roku 2019 se stala poštovní známka z emise Pražský hrad. Jejím autorem je Adolf Absolon. Emise Pražský hrad byla v minulosti mimo jiné věnována pokladům Obrazárny Pražského hradu. V roce 2019 byl ale motivem známky pohled na Pražský hrad, a to z lehce netradičního úhlu pohledu. Známka vyšla ve dvojici na upraveném tiskovém listu v podobě dvou ročních období. Pohled, který v anketě více zaujal a vyhrál, byl ten letní. Méně hlasů v anketě získal pohled zimní, který skončil na místě pátém. Návrhy obou těchto známek vhodně doplnil rytinou Martin Srb. Emise byla vytištěna kombinací ofsetu a ocelotisku z ploché desky. Od účastníků ankety získala 627 hlasů.

známka

Na druhém místě se umístila poštovní známka z emise Europa: Ledňáček říční, autorské dvojice Jaromíra a Libuše Knotkových. Známka byla vytištěna plnobarevným ofsetem. Tato emise byla vydána v rámci společného tématu známky Europa, pro které bylo pro rok 2019 vyhlášeno téma Národní ptáci. Tato známka upoutá pohledem na zimní krajinu a na krásně zbarvené ledňáčky říční. Ledňáček si u svých sympatizantů zaslouženě vydobyl v konečném pořadí druhé místo s 575 hlasy. O oblíbenosti této známky svědčí zároveň i fakt, že je známka v prodeji České pošty téměř vyprodána. Stojí rovněž za připomenutí, že obálka prvního dne vydání (FDC) s touto známkou se zcela bezkonkurenčním počtem hlasů umístila na prvním místě i v anketě o nejkrásnější FDC roku 2019.

známka

Třetí místo obsadil opět Adolf Absolon, tentokrát s emisí Les Království. Autor na této známce zobrazil téměř celou zeď přehradní nádrže Les Království. Jak stavba této nádrže, tak i známka, působí přímo pohádkově. Není divu, že se známka, vytištěná ofsetem, prosadila mezi silnou konkurencí, jakou byl na čtvrtém místě motiv obrazu Václava Radimského transponovaný do podoby ryté. Známka Les Království v anketě získala 411 hlasů.

známka

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…