Česká pošta: Nové poštovní známky

21.01.2015 10:30

Zájemci si od 20. ledna mohou na pobočkách České pošty pořídit nové poštovní známky. Jedná se o příležitostné poštovní známky s vyobrazením českého umělce Oldřicha Kulhánka a skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové. Na nových výplatních poštovních známkách pak lidé naleznou dopravní prostředky z 2. světové války.

Česká pošta: Nové poštovní známky
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Oldřich Kulhánek

Tradici české známkové tvorby v roce 2015 připomíná dílo Oldřicha Kulhánka. Autorem výtvarného návrhu je Jan Kavan, rytcem známky pak Miloš Ondráček.

Na příležitostné poštovní známce v nominální hodnotě 13 Kč je vytvořen Kulhánkův portrét se snahou držet se podobného principu zobrazování, jaký používal on sám. Důraz je tedy kladen na detaily, které podporují výraz "znaveného filozofa".

Známku o rozměrech obrazové části 40 x 23 mm a kupon o velikosti 19 x 23 mm vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s. rotačním ocelotiskem v barvě černé kombinovaným hlubotiskem v barvách červené a azurově modré v tiskových listech po 30 kusech. Celkem bylo vytištěno 20 tisíc kusů listů. Kromě známek v archové úpravě se vydávají filatelistické sešitky s 8 známkami a 4 kupony.

Se známkou se vydává obálka prvního dne včetně příležitostného poštovního razítka.

Vítězslava Kaprálová

Na další příležitostné poštovní známce nominální hodnoty 17 Kč z emise Osobnosti je vyobrazena podoba Vítězslavy Kaprálové, která je řešena jako klasický portrét malbou v jemných barevných přechodech s akcentem purpurových rtů a hnědých výrazných očí, čímž je podtrhnuta její smyslnost.

Autorem výtvarného návrhu emise je akademická malířka a grafička Marina Richterová, autorem liniové kresby a rytiny obálky prvního dne je grafik a rytec Miloš Ondráček. Známku o rozměrech obrazové části 40 x 23 mm vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s. plnobarevným ofsetem s liniovou kresbou v tiskových listech po 50 kusech.

Vítězslava Kaprálová byla česká skladatelka a dirigentka. Narodila se 24. ledna 1915 v Brně, zemřela 16. června 1940 v Montpellier ve Francii. Její tvůrčí činnosti bylo vyměřeno jen několik málo let, přesto složila přes padesát skladeb, včetně orchestrálních.

Obálka je vytištěna ofsetem v barvě černé. Na razítku je notová osnova se svlačcem - narážka na oddanost komponování a text: Brno, 20. 1. 2015.

S nimi přišla svoboda

Novými samolepícími výplatními poštovními známkami s natištěným písmenem "A" z emise „S nimi přišla svoboda“ jsou čtyři známky.
Na nich jsou vyobrazeny válečné dopravní prostředky: letadlo Supermarine Spitfire LF Mk. IXE, tank T 34/76,2, motocykl Harley-Davidson a automobil Jeep Ford GPW.

Autorem výtvarného návrhu tanku, motocyklu a automobilu je Václav Zapadlík, výtvarný návrh letadla a grafickou úpravu známkového sešitku zpracoval Pavel Sivko.

Známky o rozměrech obrazové části 50 x 29 mm, budou vydávány v sešitkové úpravě po 2 kusech od každé známky a vytiskla je Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s. plnobarevným ofsetem.

Se známkami se vydávají obálky prvního dne vydání včetně příležitostných poštovních razítek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pošta

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…