Česká pošta: Oslavte Světový den rybářství, ale pozor na rhybáře

28.06.2014 12:50

Přidejte se k dnešním oslavám Světového dne rybářství, ale dávejte si pozor, ve kterých vodách brouzdáte. Některé úlovky za to nestojí. A na internetu někdy tím úlovkem můžete být i Vy.

Česká pošta: Oslavte Světový den rybářství, ale pozor na rhybáře
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Protože existují i tak trochu jiní rybáři: Rhybáři. Rhybařební (neboli phishing) je technika kyberzločinců, při které jsou rozesílány lákavé návnady (e-maily) ve snaze chytit na háček nějaký úlovek, nějakou oběť. Zprávy se snaží tvářit důvěryhodně a využívají různá loga a grafiku, aby uživatel získal pocit bezpečí. A po kliknutí na odkaz nebo přílohu se háček zasekne. Můžete být přesměrování na podvodné webové stránky, které se vydávají za stránky nějaké renomované organizace, a útočníci se z vás pokusí vylákat citlivé informace a přidat si vás mezi své úlovky. A Vy o tom nebudete vědět. Navíc může dojít k automatickému stažení škodlivého kódu do Vašeho počítače. Podobným útokům se těžko předchází, své o tom ví banky, pojišťovny, i další velké a malé organizace.

A jak se tedy chránit?

Rozhodně neklikejte na odkazy nebo přílohy v podezřelých e-mailech nebo v e-mailech od neznámých odesílatelů. Na e-maily ani neodpovídejte. Techniky kyberzločinců jsou stále důmyslnější, takže už se nemůžete spoléhat jen na jednoduchou pomůcku, že vše poznáte podle špatné češtiny. Na odkazy ve zprávách slepě neklikejte. I bez kliknutí na odkaz lze zjistit skutečnou cílovou adresu. Pouhým najetím myši na text odkazu zjistíte, kam vás chce zpráva dovést. Česká pošta má například webovou adresu www.cpost.cz. Pokud v e-mailu odkaz používá adresu www.cposta.org, něco je špatně. A měli byste také používat pravidelně aktualizovaný bezpečnostní software. Pokud máte pocit, že se počítač chová nestandardně, prověřte jej a vše zkonzultujte s odborníkem.

Pokud obdržíte nějaký podezřelý e-mail odkazující na Českou poštu a nejste si jisti, přepošlete zprávu na adresu info@cpost.cz.

Podívejte se na ukázku, jak takové rhybaření vypadá: Ukázka podvodného e-mailu (pdf, 635kB).

Rybařte jen v bezpečných vodách a neskočte na každou návnadu.

Tak Petrův zdar!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pošta

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…