Česká pošta musí ustoupit vládě, pobočky už rušit nemůže

12.08.2015 9:53

111 tisíc signatářů petice proti rušení poboček České pošty slaví vítězství. Stejně tak jako všichni obyvatelé menších měst a obcí. Česká vláda totiž konečně po šesti letech ukončila neustávající hrozby ze strany České pošty na redukci sítě provozoven tím, že 1. července vydala nařízení (č. 657/15), kterým stanovuje minimální počet pošt na 3200.

Česká pošta musí ustoupit vládě, pobočky už rušit nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta

"To je v zásadě současný stav, kdy máme poštami solidně pokryty i menší obce," uvedl Radim Sršeň, místopředseda Sdružení místních samospráv ČR, které iniciovalo petici proti rušení pošt. "Pošta, škola i místní obchod patří k trojúhelníku živé obce. Vláda nám novým nařízením garantuje, že Česká pošta nemůže tisícovku tak zvaně nepovinných pošt kdykoliv zrušit,“ řekl starosta obce Křižánky Jan Sedláček.

Česká pošta tak musí nadále poskytovat služby na minimálně 3200 pobočkách, a to i přesto, že záměrům snižování počtu klasických pošt nestálo ani Ministerstvo vnitra ani Ministerstvo průmyslu a obchodu, "V této souvislosti je třeba připomenout, že pouze Sdružení místních samospráv ČR spolu s Asociací poštovních služeb odmítaly od počátku jakoukoliv změnu v dostupnosti poštovních služeb, zejména na venkově," připomněl Radim Sršeň a dodal, že nesouhlas se snahou České pošty zrušit ve více než 1100 obcích pobočku vyvrcholil uspořádáním petiční akce v loňském roce, kterou podpořilo podpisem 111 tisíc občanů.

Obyvatelé menších měst a obcí ale nemají zcela vyhráno. V platnosti stále zůstává vyhláška Českého telekomunikačního úřadu, která stanovuje kontroverzní parametry dostupnosti základních poštovních služeb. "Předpokládáme, že ji autoři uvedou do souladu s nařízením vlády a také by bylo správné, aby zástupci České pošty a ČTÚ uvedli na pravou míru argumenty, které používali k prosazení zrušení významného počtu provozoven. Například jde o účelově vytvořené nepravdivé informace typu ztrátové pošty, nejhustší síť pošt v Evropě nebo masivní pokles objemu psaní," uvedl za Asociaci poštovních služeb její místopředseda Petr Angelis.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…