Česká pošta nechystá dramatické propouštění

21.09.2015 21:00

V některých médiích se objevily informace o propouštění desetiny zaměstnanců České pošty v souvislosti s projektem Pošta Partner. Uvádíme na pravou míru fakta, která se celé záležitosti týkají.

Česká pošta nechystá dramatické propouštění
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Projekt Pošta Partner počítá do roku 2025 s převedením cca 2 500 poboček na smluvní partnery. Zbylých cca 700 pošt má dle plánu zůstat páteřní sítí České pošty. Podle odhadů se projekt Pošta Partner dotkne cca 3 370 zaměstnanců České pošty. Přibližně 45 % z tohoto počtu, tedy cca 1 500 pracovníků, získá jiné místo na České poště, přirozeně odejde do důchodu, nebo v rámci pracovní fluktuace dobrovolně opustí Českou poštu.

Přibližně 15 % zaměstnanců, tedy zhruba 500 pracovníků, nalezne uplatnění u smluvních partnerů, kteří budou provozovat Poštu Partner.

Zbylých 40 % zaměstnanců, tedy okolo 1 300, bude podle odhadů propuštěno. Celý projekt Pošta Partner je rozvržený do deseti let, nejedná se tedy o žádné skokové, dramatické propuštění.

Vzhledem k tomu, že pobočky České pošty jsou rozmístěné po celé České republice, nebude Česká pošta uplatňovat hromadný outplacementový program, ale přistoupí ke každému ze zaměstnanců individuálně s prioritou a zájmem o pracovní uplatnění v rámci České pošty. Proto management České pošty vytvořil a odsouhlasil si i s odborovými organizacemi speciální sociální program, kterým se budou podporovat všichni dotčení zaměstnanci. A to jak k jejich zájmu být nadále zaměstnán v ČP na jiné pracovní pozici, nebo přejít k partnerovi, a uplatňovat tak nadále své profesní zkušenosti a dovednosti nabyté praxí na poště.

Pro zaměstnance předdůchodového a důchodového věku se zvláštním zřetelem na skupinu zaměstnanců 55 + má Pošta připravené  sociální balíčky usnadňující jim případný vstup na trh práce – rekvalifikace, finanční podporu na překlenutí situace i individuální podmínky související s nároky z Kolektivní smlouvy. Česká pošta bude všem poskytovat individuální poradenství a celý Sociální program tak cílit dle potřeb každého ze zaměstnanců. Česká pošta neočekává žádné dramatické propouštění, bude se jednat o průběžný proces po celou dobu projektu, přičemž ročně se to může dotknout řádově desítek zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…