Česká pošta představila nové poštovní známky – historické dopravní prostředky

16.02.2017 8:34

Česká pošta včera představila v prezidentském salónku v Praze na hlavním nádraží dvě nové příležitostné poštovní známky.

Česká pošta představila nové poštovní známky – historické dopravní prostředky
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Na nich jsou zobrazeny historické dopravní prostředky, které sloužily poštovní službě. Jedná se o poštovní autobus Škoda 606 z 30. let 20. století a vagón poštovní ambulance Fkv provedení odpovídajícím době I. československé republiky.Autory výtvarného návrhu jsou pánové Petr Ptáček a Pavel Sivko. 

Známka - Historické dopravní prostředky: poštovní autobus     Známka - Historické dopravní prostředky: vagón poštovní ambulance

Autory rytiny obálky prvního dne jsou pánové Jaroslav Tvrdoň a Bohumil Šneider. 

FDC - Historické dopravní prostředky: vagón poštovní ambulance    FDC - Historické dopravní prostředky: poštovní autobus

Známky vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha plnobarevným ofsetem a vycházejí v nákladu 750 tisíc + 750 tisíc kusů v soutisku na jednom tiskovém listu. K dispozici budou na filatelistických přepážkách a vybraných poštách. Dotisk příležitostných známek není možný. Cena známek je 16 korun, což odpovídá poštovnému v rámci České republiky pro obyčejné dopisy do 50 g a pro pohlednice.

Zájemci o poštovní známky si také mohli na hlavním nádraží prohlédnout vystavený historický poštovní vagón České pošty, jehož součástí byla také instalovaná expozice Muzea vlakové pošty.

Poštovní muzeum České pošty dlouhodobě spolupracuje s Železničním muzeem Českých drah v Lužné u Rakovníka. V areálu muzea je vystaven i historický poštovní vůz ze sbírky Poštovního muzea. Obě instituce rovněž spolupracují na prezentaci historie poštovní dopravy i na dalších akcích. V letošním roce tak Poštovní muzeum společně s dobrovolným Muzeem vlakové pošty bude prezentovat své historické vozy v rámci brněnské muzejní noci 20. května v Brně na hlavním nádraží a v sobotu 23. září v Bohumíně v rámci Národního dne železnice pořádaného Českými drahami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…